Companii

Familia Tecar din Cluj va investi 39 mil. euro in fabrica de hartie Pehart Tecz

29.08.2008, 19:50 90

Compania Pehart Tec din judetul Alba, producator de articole din hartie tissue (servetele sau prosoape din hartie, sub brandul Pufina), a anuntat un program de investitii de 39 de milioane de euro care va fi finalizat in urmatorii doi ani si care urmareste dublarea productiei si a cifrei de afaceri.
Compania, parte a grupului MG-Tec cu sediul central in Dej (judetul Cluj), controlat de familia Tecar, estimeaza ca va realiza pana la finele anului in curs o cifra de afaceri de aproximativ 22,7 milioane de euro, in crestere cu 60% fata de anul trecut.
"Programul de investitii prevede achizitionarea unei masini tissue care sa produca 100 de tone de hartie pe zi, astfel ca sa ajungem la o capacitate de productie lunara de 3.000 de tone, fata de 1.700 de tone productie lunara in prezent. Un alt proiect investitional prevede achizitionarea si montarea unei noi linii pentru obtinerea rolelor de hartie igienica si a prosoapelor de bucatarie, iar capacitatea va fi de aproximativ 30 de tone pe zi", a declarat Vasile Ilies, directorul general al companiei Pehart Tec.
Potrivit reprezentantilor Pehart Tec, punerea in functiune a noii linii pentru obtinerea rolelor de hartie igienica si a prosoapelor de bucatarie este prevazuta pentru luna februarie a anului 2009. Odata cu finalizarea investitiei, costurile de productie vor scadea cu 60%, compania producand hartie tissue, servetele, hartie igienica, prosoape, suporturi alveolare.
"Marirea capacitatilor de productie va duce si la o crestere a consumului de combustibil si a costurilor cu energia electrica si termica, astfel ca intentionam sa investim aproximativ 13 milioane de euro intr-o instalatie termoenergetica", spune Vasile Ilies.
Potrivit directorului general al Pehart Tec, consumul de hartie tissue pe cap de locuitor in tarile europene este dublu fata de Romania, astfel ca in 2006 valoarea pietei locale de hartie tissue era de 96 mil. euro, fata de 275 mil. euro in Polonia.
Conducerea companiei estimeaza ca odata cu finalizarea programului de investitii cifra de afaceri Pehart Tec va depasi valoarea de 48 de milioane de euro.
Anul trecut compania a dezvoltat parteneriate cu marile retele de retail, iar in acest moment vanzarile prin aceste lanturi reprezinta 40% din totalul vanzarilor de produse finite. In prezent, hartia tissue ca prefabricat realizeaza cea mai mare pondere in cifra de afaceri a companiei.
Pehart Tec a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 14,35 milioane de euro, aproape dublu fata de anul 2006. Potrivit propriilor estimari, Pehart Tec detine aproximativ 10% din piata de hartie tissue din Romania.
Compania face parte incepand din anul 2005 din grupul de firme MG-Tec din Dej, care se numea anterior Metalicplas, dupa denumirea primei companii din grup. MG-Tec Grup detine in prezent 14 companii.
Conducerea grupului clujean estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri totala de peste 110 milioane de euro, pentru toate cele 14 companii aflate in portofoliu, in crestere cu 34% fata de anul 2007. In primul semestru din acest an la nivel de grup s-a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 60 de milioane de euro, in crestere cu 25% fata de perioada similara de anul trecut.
MG-Tec Grup este o afacere de familie demarata in urma cu 15 ani de Ioan si Irina Tecar, asociatul unic al grupului fiind omul de afaceri Irina Tecar, cu o participatie de 80% in fiecare din cele 14 firme din grup.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO