Companii

Fara a recupera niciun ban, Plaza Centers a pus pe “hold” planurile locale dupa investitii de 250 de milioane de euro

Fara a recupera niciun ban, Plaza Centers a pus pe “hold” planurile locale dupa investitii de 250 de milioane de euro

Luc Ronsmans, country manager al Plaza Centers: La ora actuala problema cea mai mare nu mai este sa gasesti finantare bancara, desi cam toate bancile isi limiteaza expunerea pe Romania din cauza instabilitatii politice, ci sa gasesti retaileri buni, care sa accepte chirii decente. In prezent, toti vor sa plateasca doar chirie procentuala din vanzari, astfel ca noi ar trebui sa ne asumam si riscul lor.

22.10.2009, 23:30 183

Compania de dezvoltare imobiliara Plaza Centers, controlata deomul de afaceri israelian Mordechay Zisser, proprietarul hoteluluiRadisson din Bucuresti, a blocat toate proiectele de investitii depe piata locala, estimate la 2 miliarde de euro.

Compania detine terenuri pentru constructia a sapte centrecomerciale, precum si dreptul de concesiune asupra platformei CasaRadio din Bucuresti, unde ar trebui dezvoltat proiectul DambovitaCenter, cu o valoare estimata la un miliard de euro.

Plaza Centers a fost in ultimii ani unul dintre cei mai agresivicumparatori de terenuri de pe piata locala, in urma unor investitii250 de milioane de euro, jumatate din suma fiind alocataproiectului Dambovita Center, care este, de asemenea, temporarblocat.

Ar trebui sa ne asumam si risculretailerilor

"La ora actuala problema cea mai mare nu mai este sa gasestifinantare bancara, desi cam toate bancile isi limiteaza expunereape Romania din cauza instabilitatii politice, ci sa gasestiretaileri buni, care sa accepte chirii decente. In prezent, totivor sa plateasca doar chirie procentuala din vanzari, astfel ca noiar trebui sa ne asumam si riscul lor. Poate va trebui sa asteptamdoi ani, dar veniturile potentiale din chirii la care renuntampoate vor fi compensate ulterior. Bubble-ul imobiliar a crescut inpatru ani, ramane de vazut in cat timp se va dezumfla. Suntemde-abia dupa primul an de revenire la normal", a declarat pentru ZFLuc Ronsmans, country manager al Plaza Centers.

In tara, compania detine terenuri in Iasi, Constanta, Timisoara,Hunedoara, Miercurea Ciuc, Slatina si Targu-Mures, dar lucrari deconstructie a inceput doar la mallul Csiki Plaza (Miercurea Ciuc),unde, de asemenea, orice activitate a fost oprita.

Ronsmans spune ca poate opri in prezent toate proiecteledatorita faptului ca firma pe care o conduce nu are "niciun pennydatorie", astfel ca nu simte presiunea bancilor, in conditiile incare terenurile cumparate nu produc in prezent niciun fel devenituri.

"Principalul plan este sa pastram proiectele la nivelul de acum.Am oprit constructia la Miercurea Ciuc, unde cladirea esteridicata. Operatorul de supermarket care urma sa deschida ne-aanuntat ca s-a luat o decizie in Franta prin care s-a opritexpansiunea pe piata locala. Cu tot cu supermarketul aveam peste50% din suprafata inchiriata. Daca vom decide sa mergem inainte cuacest proiect, in sase luni am putea deschide".

Casa Radio, "un santier in conservare"

In ceea ce priveste situatia proiectului Dambovita Centerlucrurile sunt mai complicate, compania avand de rezolvat si unlitigiu cu Primaria Sectorului 1, dar mai ales o problema maigrava, privind finantarea unei asemenea investitii.

"Daca pentru un mall din provincie am avea nevoie de ofinantare, sa zicem, de 25 de milioane de euro, pentru DambovitaCenter ar trebui sa mai adaugam un zero si sa mai inmultim cu doisau trei. Am obtinut Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru proiect,dar nu am aplicat pentru autorizatie de constructie deoarece amavea nevoie de un certificat de urbanism, care nu se elibereazacata vreme primaria sectorului 1 a contestat in instanta PUZ-ul.Noi am terminat cam toate lucrarile pe care aveam voie sa le facem,iar acum ne ocupam de conservarea santierului", a spusRonsmans.

Un alt factor care ar putea atarna destul de greu in privintaacestui proiect este legat de inaugurarea in urmatoarea perioada amallului Cotroceni Park, care a reusit sa atraga cea mai mare partea retailerilor importanti de pe piata locala si este aflat la odistanta de circa doi kilometri de terenul Casei Radio.

Cu toate acestea, directorul de la Plaza Centers este optimistsi are tot interesul sa grabeasca lucrurile, in conditiile in caredreptul de concesiune asupra terenului este limitat la 50 de ani dela semnarea contractului, in 2007.

"Daca proiectul Cotroceni Park va fi un succes si va veni atatalume incat nu vei avea unde sa-ti parchezi masina, cu sigurantachiriasii mari, precum Zara, vor continua sa se extinda. O bunaparte din chiriasii de acolo sunt si in Plaza sau in Baneasa, iarcea mai mare parte a retailerilor nu au venit aici pentru adeschide doar in doua-trei malluri. Pe de alta parte, chiar dacaproiectul din Cotroceni nu va avea succes, noi tot il vom construi.Avem un parteneriat public-privat cu un program destul de binestabilit. Fiecare an in care nu incasam chirii ne costa. Contractula fost semnat in martie 2007. De atunci au inceput sa se scurga cei50 de ani de concesiune a terenului", a mai spus Ronsmans.

Nu vand terenurile

Omul de afaceri ia in calcul acum orice alta varianta pentruproiectele din afara Bucurestiului, dar spune ca nu renunta laideea de a le construi si nici nu ia in calcul vanzareaterenurilor.

Majoritatea terenurilor detinute de Plaza Centers sunt fie inorase in care au fost deja construite mai multe malluri, fie suntprea mici pentru a sustine vanzarile dintr-un centru comercial inaceasta perioada.

"La Hunedoara ne revizuim planul de afaceri. Ne gandim ca orasulpoate nu are nevoie de un mall acum, ci peste 5-6 ani. La Iasi amvrut sa includem si un hotel in proiect, dar dupa studiile pe carele-am facut rezultatul a iesit negativ. Am vrut sa facem laTimisoara si locuinte, dar am ajuns la concluzia ca nu meritaefortul. La Slatina am spus, de asemenea, hai sa regandimproiectul. Poate nu mai este valid si ar fi mai bine sa facem unretail park, in care sa construim spatiile bucata cu bucata. InTargu-Mures desi sunt deja doua proiecte credem ca pe termen lungmerita sa continuam investitia acolo", spune managerul PlazaCenters.

Ronsmans spune ca in ciuda faptului ca preturile de constructiesunt mai mici in aceasta perioada, nu merita sa incepi proiecte,deoarece antreprenorii presati la pret nu "vor fi fericiti", astfelca nu vor construi proiecte de calitate. Stoparea investitiilor s-aresimtit puternic si in numarul de angajati ai Plaza Centers.

"La Craciun, anul trecut, eram 120 de oameni. La sfarsitul luniifebruarie am inceput sa renuntam la oameni care se ocupau dedezvoltare, marketing, legal si echipele tehnice de la Slatina siMiercurea Ciuc. Aveam un inginer-sef pentru proiectele din afaraBucurestiului, a carui activitate a fost preluata de angajatii dinBucuresti. Mai avem 25 de angajati, deoarece trebuie in continuaresa facem raportari financiare si pe o afacere imobiliara nu potipune lacatul si sa pleci acasa", a declarat Ronsmans.

La nivelul intregii piete anul acesta au fost puse in asteptarezeci de proiecte de centre comerciale, pe fondul contractariifinantarii si al problemelor cu care se confrunta retailerii. Oparte dintre acestea nu vor fi realizate niciodata, in conditiilein care numeroase orase au fost supraestimate privind puterea decumparare a locuitorilor.

Cine este Plaza Centers

Plaza Centers este o companie listata pe bursa de la Londra,unde are o capitalizare de 410 milioane de lire sterline (453 demilioane de euro), in crestere cu 140% fata de inceputul anului."Suntem unul dintre putinii dezvoltatori imobiliari din Europa farapresiune pe lichiditati in aceasta perioada, iar operatiunile dinIndia au mers destul de bine", explica Ronsmans crestereacapitalizarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO