Companii

Farma: Prima scadere trimestriala: minus 10% in volum si vanzari mai mici pentru aproape toti producatorii

Farma: Prima scadere trimestriala: minus 10% in volum si vanzari mai mici pentru aproape toti producatorii
14.09.2009, 17:57 43

Radu Craciun, directorul companiei de cercetari de piataCegedim, estimeaza ca piata farma, una dintre pietele afectateintr-o masura mai mica de efectele crizei financiare, va consemna oreducere de 3,9% a vanzarilor in euro, in timp ce volumulmedicamentelor comercializate se va reduce cu 10%. Previziunilereferitoare la reducerea dimensiunii pietei se aplica si pentruanul viitor cu un procent asemanator celui din 2009.

"2010 va continua intr-o anumita masura declinul din 2009.Puterea de cumparare nu se va imbunatati, iar resursele publice simodul lor de administrare nu incurajeaza revenirea", a spusCraciun.

Potrivit estimarilor de scadere ale Cegedim, piata farma ar urmasa cumuleze vanzari de 1,73 miliarde de euro, dupa ce in 2008 atrecut de pragul de 1,8 miliarde de euro. "Trimestrul trei si patruvor duce la o usoara atenuare a deprecierilor de volum, dar lanivel de an scaderea va ramane la 10% , ceea ce este foarte multpentru o piata nationala", a mentionat Craciun.

Compania de cercetare de piata a aratat ca in trimestrul aldoilea vanzarile de medicamente au inregistrat un declin de 8,8% ineuro, pana la 450 de milioane de euro, in urma reducerilor de 15,6%pe segmentul spitalelor, si de 7,8% pe segmentul de retail.Vanzarile de medicamente prin intermediul spitalelor au fost de 54de milioane de euro in perioada aprilie-mai.

"Valorile prezentate sunt mai degraba o rezultanta a masurilorlegislative (reducerea preturilor la medicamentele prescrise) decata reducerii puterii de cumparare (medicamente OTC)", a spusCraciun.

El a adaugat ca reducerea preturilor la medicamente ar puteareduce oferta din piata, in conditiile in care unele medicamentedevin neprofitabile pentru producatori, medicamentele inovatoare arputea ajunge in Romania mai tarziu, iar unii distribuitori vordecide sa reexporte unele medicamente pe piete din vestul Europei,unde preturile au un nivel care aduce profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO