Companii

Februarie a adus corectii si pe fondurile mutuale

17.03.2006, 00:00 12

Scaderile inregistrate la Bursa in februarie, in special pe segmentul SIF-urilor, a taiat o parte din castigurile acumulate de fondurile mutuale in prima luna a anului.

Indicele fondurilor mutuale, care urmareste evolutia performantelor tuturor fondurilor mutuale de pe piata, s-a depreciat in februarie cu 0,6%, randamentul mediu obtinut de la inceputul anului reducandu-se la 2,5%.

Scaderile au fost mai importante pe segmentul fondurilor de actiuni, care au pierdut in medie 2,1%, si pe segmentul fondurilor diversificate, cu o scadere medie de 1,3%. Aceste scaderi au fost determinate de evolutia nefavorabila a Bursei, in special in a doua jumatate a lunii februarie, si mai ales de corectiile mai importante inregistrate de SIF-uri. Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut luna trecuta circa 8,7%, in timp ce indicele BET a crescut usor, cu 1,2%.

"Cele mai importante corectii s-au inregistrat luna trecuta pe SIF-uri, dar scaderea pietei a fost una generalizata. Aceasta corectie, care ne-a afectat si pe noi, este normala pe o piata care creste incontinuu din luna iulie", a aratat Razvan Rusu, manager de portofoliu la Certinvest.

Fondul de actiuni Intercapital se mentine in continuare pe primul loc ca performanta de randament in primele doua luni ale anului, cu o crestere de 8,2%. In februarie, unitatile de fond ale Intercapital s-au depreciat cu 1,8%. Singurul fond de actiuni care a crescut luna trecuta a fost Fondul Oportunitati Nationale (FON), insa acesta si-a diminuat plasamentele in actiuni la doar 10%, cu peste 70% in depozite bancare.

Pe segmentul de fonduri diversificate, cea mai mare crestere de la inceputul anului a inregistrat-o Capital Plus, administrat de Certinvest, cu un avans de 5,4%. Pe segmentul fondurilor de obligatiuni, conduce BCR Clasic, cu o crestere de 1,5% in primele doua luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24