Companii

Femeile si problemele "de inima"

23.10.2003, 00:00 11



Cancerul de san reprezinta principala ingrijorare legata de sanatate a majoritatii femeilor. Totusi, din punct de vedere statistic, riscul de deces prin cancerul mamar este mult mai mic decat riscul de deces prin boli cardiovasculare. La nivel global , anual, dintre 16.5 milioane de pacienti decedati prin boli cardiovasculare aproximativ 52% sunt femei. Aceste afectiuni prezinta anumite particularitati in populatia feminina. Astfel, accidentele vasculare cerebrale(AVC) apar la o varsta mai inaintata, iar sechelele si complicatiile post AVC sunt mai numeroase si invalidante (Roquer J. et al. Stroke 2003, 34).



Diabetul zaharat, atat de tipul 1 cat si de tipul 2, continua sa fie un factor de risc important. Protectia "naturala" pentru bolile cardiovasculare la femeile tinere (sub 45 ani) este anulata la pacientele cu diabet zaharat de tipul 1 (Diabetes UK Cohort study).



Tutunul dar si alcoolul (peste 18g/zi) pot induce sau agrava bolile de inima (Thadani R et al. Arch Intern Med 2002). Pe de alta parte, s-a dovedit ca o activitate fizica controlata, dieta saraca in grasimi si scaderea greutatii reduc substantial pericolul accidentelor vasculare.



Pentru a atrage atentia asupra subestimarii gravitatii bolilor vasculare la femei, anul acesta "Ziua Internationala a Inimii" a avut ca tema principala "Femeile, bolile de inima si AVC". O serie de manifestari s-au desfasurat sub aceasta emblema in peste 92 de tari pe 28 septembrie a.c.



Sponsorii principali: OMS, UNESCO, si World Heart Foundation, au depus eforturi pentru sensibilizarea populatiei, promovarea unui trai sanatos si combaterea factorilor de risc .



OMS a lansat cu acest prilej monografia studiului MONICA . Aceasta cuprinde rezultatele complete ale celui mai vast proiect international in cercetare bolilor inimii. Studiul MONICA a urmarit efectul factorilor de risc asupra bolilor cardiovasculare, iar rezultatele sunt cuprinse intr-o baza de date impresionanta. La randul sau Comisia Europeana a anuntat lansarea a doua noi programe de cercetare in acest domeniu, pentru care va aloca aproximativ 17 milioane de euro.



Un proiect se va adresa cercetarii genetice iar celalat va avea ca scop coordonarea mai buna intre cercetatorii prin crearea unei Retele de Excelenta. Aceste demersuri vor contribui la imbunatatirea diagnosticului si tratamentului bolilor cardiovasculare.



Ziua Internationala a Inimii a fost instituita in 1999, cu scopul de a atrage atentia asupra celui mai periculos ucigas al timpului nostru: boala cardiovasculara. (dr.M.C.)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO