Companii

Fermieri din Brăila au viaţă grea: La porumb şi floarea-soarelui producţiile s-au înjumătăţit faţă de 2018 din cauza secetei

Fermieri din Brăila au viaţă grea: La porumb şi...

Autor: Florentina Niţu

11.09.2019, 00:07 964

Efectele secetei de peste trei luni din judeţul Brăila se văd în producţiile de cereale din acest an, care au scăzut cu până la 50% faţă de 2018 la culturile de toamnă - po­rumb şi floarea-soarelui, potrivit fermierilor din această zonă.

„Producţia de cereale a fost slabă la toate culturile din cauza secetei prelungite. Anul acesta, producţia a scăzut cu peste 25% faţă de anul trecut la culturile de primăvară (grâu, rapiţă - n.red.), iar la culturile de toamnă a scăzut cu peste jumătate“, spune Ioan Vornicu, administratorul companiei Eurosem Bioagrivor. Compania are o supra­fa­ţă cultivată de 300 de hectare în localitatea Corbu Vechi.

Soţii Mihai şi Mărioara Curcă, care deţin afacerea Mihagricom din localitatea Însurăţei, din Brăila, cu afaceri d e 1,3 milioane de lei, susţin că anul acesta au avut producţii foarte mici la toate culturile, seceta fiind principalul factor de influenţă.

Un alt fermier, Ştefan Stoean, care cultivă o suprafaţă totală de 480 hectare, spune că a avut producţii mai mici cu 40% la culturile de primăvară - grâu şi rapiţă, însă speră să recupereze la culturile de toamnă. „Nu au fost condiţii climatice bune, preţul nu a fost pe măsură, iar pentru că trebuia să achităm custodia la silozuri, care ne-ar fi adus pierderi mai mari, am fost nevoiţi să vindem grâul la un preţ mediu de 6.500 de lei/kg“, spune Ştefan Stoean, administratorul companiei Stevacom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO