Companii

Firmele mici vor ramane amintire in confectii

05.12.2003, 00:00 10



Numarul firmelor mici din industria de textile si confectii va scadea in perioada urmatoare, in conditiile in care acestea fie se vor desfiinta, fie vor fi "inghitite" de alte companii mai mari. Aceasta tendinta a inceput deja sa se manifeste si reprezinta inceputul unui proces de consolidare a acestei industrii.



Aceasta este una dintre concluziile studiului "Industria textila si confectii din Romania: Pozitia competitiva si internationala in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana", realizat de Societatea Economica din Romania (SOREC), la solicitarea Federatiei Patronale a Industriei Usoare - FEPAIUS care a dorit astfel sa aibe o imagine completa a acestei industrii.



In prezent, in Romania functioneaza peste 4.600 de fabrici de textile si confectii, ponderea exporturilor in cifra de afaceri a acestora depasind 50%.



"Principalul avantaj competitiv al Romaniei in realizarea de produse textile si confectii se bazeaza pe costul scazut al fortei de munca, dar firmele din domeniu trebuie sa tina seama ca vin puternic din urma tarile asiatice", a spus Liviu Voinea, unul dintre autorii studiului, in cadrul Forumului Industriei Textile care a avut loc ieri la Bucuresti. El a aratat ca, in timp ce in Romania, un muncitor primeste un dolar pe ora, in China, pentru acelasi volum de munca se plateste 0,4 dolari pe ora.



Studiul remarca faptul ca industria textila si de confectii angajeaza un sfert din forta de munca din industria prelucratoare, iar exporturile acesteia reprezinta circa 25% din totalul exporturilor romanesti. "Dincolo de aparenta unei pozitii bine consolidate in ansamblul economiei, industria trebuie sa faca fata unor constrangeri care reduc semnificativ contributia la bunastarea economica. Dinamica investitiilor si a productivitatii sunt numai doua dintre acestea", se arata in studiu.



"Aproape 90% din sursele de finantare ale firmelor romanesti sunt surse proprii, lucru care creeaza o dependenta fata cererea externa si da nastere la un cerc vicios in care cea mai sigura modalitate de obtinere a unor surse proprii sunt veniturile realizate din contracte de tip lohn ", a explicat Voinea. El a mai adaugat ca, de multe ori, societatile romanesti nici nu isi cunosc beneficiarul. "Doua treimi din exporturi sunt indirecte, adica se realizeaza prin intermediari, ceea ce inseamna ca valoarea adaugata apare dincolo de poarta fabricii", a mai spus Voinea.



Studiul a mai aratat ca Uniunea Europeana este piata catre care se indreapta majoritatea covarsitoare a exporturilor romanesti de confectii. "In schimb, Romania se singularizeaza printre principalii competitori din sectorul de confectii prin aceea ca nu se regaseste si ca important furnizor de textile", a explicat Voinea. El a adaugat ca Romania nu trebuie sa se profileze ca simplu furnizor de confectii pentru UE si ca e nevoie de schimbarea structurii exporturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO