Companii

Fitch pune sub lupa Rompetrol dupa anuntul preluarii Dyneff

12.12.2005, 19:17 15

Agentia internationala de evaluare Fitch asteapta mai multe informatii pentru a determina impactul preluarii Dyneff de catre Rompetrol.

Fitch Ratings a plasat, la finele saptamanii trecute, sub observatie calificativul "B minus" acordat grupului Rompetrol, cu posibilitate atat de crestere, cat si de scadere, ca urmare a anuntului de achizitie a celui mai mare distribuitor independent de produse petroliere din Franta, Dyneff.

Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, a anuntat zilele trecute achizitia pachetului integral de actiuni al companiei franceze Dyneff, valoarea tranzactiei urmand sa fie facuta publica in primul trimestru al anului 2006.

Anuntul a fost facut la Bucuresti intr-o conferinta de presa de la care au lipsit insa oficialii Dyneff. De asemenea, anuntul tranzactiei apare pe site-ul grupului Rompetrol, insa nu si pe cel al Dyneff.

Potrivit analistilor agentiei internationale de evaluare financiara, evolutia calificativului Rompetrol va fi clarificata dupa o analiza completa a implicatiilor pe care preluarea Dyneff le va avea asupra grupului.

Patriciu afirma ca tranzactia va duce la dublarea afacerilor grupului Rompetrol la peste cinci miliarde de dolari. El a adaugat ca Dyneff mizeaza pe o cifra de afaceri de 2,4 mld. $ si un profit inainte de plata taxelor, dobanzilor, a deprecierii si amortizarii de 20 mil. $.

Potrivit ultimului bilant al Dyneff, compania franceza a raportat o pierdere de circa 6 mil. euro in 2004 la o cifra de afaceri de circa 1,242 mld. euro.

Fitch subliniaza insa ca ratingul Rompetrol ar putea fi diminuat, in cazul in care analistii vor constata ca achizitia va majora semnificativ datoriile grupului si ii va afecta lichiditatea.

Actualul rating al Rompetrol reflecta profilul financiar agresiv, caracterizat de nivelul ridicat de indatorare (inclusiv obligatiunile convertibile emise in favoarea statului roman) si programul semnificativ de investitii si achizitii.

Pe de alta parte, este de asteptat ca Rompetrol sa consemneze in acest an niveluri record de venituri si profit operational inainte de impozitare, in contextul de piata extrem de favorabil companiilor de rafinare.

Fitch mai arata ca va continua sa monitorizeze situatia investigatiei privind privatizarea, in 2001, a rafinariei Petromidia. Capitalizarea Petromidia este de 685,8 mil. euro la un pret de 0,118 lei pe actiune, in crestere cu 7,3% in ultima sedinta de tranzactionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO