Companii

Focarele de pesta porcina "ataca" profitul Smithfield

13.08.2007, 20:13 53

Reprezentantii Smithfield Foods, cel mai mare producator de carne de porc la nivel mondial, estimeaza ca aparitia focarelor de pesta porcina din Romania va reduce cu aproximativ 4-5 mil. dolari profitul operational la nivel global al grupului american in cel de-al doilea trimestru fiscal al anului, potrivit Meatingplace, o comunitate online destinata producatorilor si procesatorilor de carne rosie si de pasare din America de Nord.
Potrivit publicatiei americane, costurile necesare pentru inventarierea, igienizarea si neutralizarea deseurilor animale rezultate in urma sacrificarii porcilor din cele doua ferme din judetul Timis vor fi principalele motive care vor duce la scaderea profitului operational al Smithfield.
In ultimele doua saptamani au fost confirmate doua focare de pesta porcina in cadrul fermelor detinute de grupul american Smithfield la Cenei si Igris, ambele localitati situate in judetul Timis, urmand ca aproximativ 40.000 de porci infectati sa fie sacrificati.
Dupa confirmarea primului focar, toate fermele Smithfield au intrat in carantina, fiind verificate de autoritatile sanitar-veterinare. In urma acestor verificari a fost descoperit cel de-al doilea focar de pesta porcina, dar si o serie de nereguli, deoarece 11 dintre cele 33 de ferme detinute de Smithfield in judetele Timis, Arad si Bihor, nu au autorizatie sanitar-veterinara si nici nu au depus documente pentru obtinerea avizului, in timp ce alte cinci crescatorii sunt neautorizate, dar au depus actele necesare, conform Mediafax.
Potrivit lui Radu Roatis, presedintele Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), fermele care nu sunt autorizate vor fi inchise, dupa ce porcii sanatosi vor fi transferati in alte unitati autorizate detinute de Smithfield.
De asemenea, doar 17 dintre cele 25 de ferme detinute de Smithfield in judetul Timis au autorizatie de mediu, restul fiind in procedura de obtinere a acestui aviz.
Pe de alta parte, Smithfield nu a informat directia sanitar-veterinara judeteana de miscarea animalelor intre gospodarii, nu a raporat numarul mare al animalelor moarte inregistrate pana la descoperirea primului focar si nu a trimis probe autoritatilor veterinare. Astfel, filiala locala a grupului american a fost amendata pana in prezent de inspectorii sanitar-veterinari cu peste 167.000 de lei.
Smithfield este cel mai mare jucator la nivel mondial pe piata carnii de porc, finalizand anul 2006 cu o cifra de afaceri de 11,9 mld. dolari (8,8 mld. euro).
Grupul american a intrat pe piata romaneasca in 2004, cand a achizitionat Agrotorvis si Comtim Grup. Compania detine, de asemenea, 50% din actiunile firmelor de distributie a produselor alimentare Agroalim Distribution si Frigorifer Tulcea.
Smithfield a investit pana in acest moment in Romania peste 250 mil. dolari, iar suma urmeaza sa depaseasca un miliard de dolari pana la sfarsitul anului 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO