Companii

Fondul de investitii Oresa: Acum conteaza mai putin scaderea vanzarilor, cel mai important e cum te pozitionezi fata de concurenta

Oresa: Acum conteaza mai putin scaderea vanzarilor, cel mai important e cum te pozitionezi fata de concurenta

Cornel Marian, directorul executiv al Oresa Ventures, spune ca strategia companiei in acest an este de a se concentra asupra firmelor din portofoliu la care "suntem fie actionari majoritari, fie actionari unici"

03.03.2009, 16:49 21

Oresa Ventures, prin intermediul fondurilor pe care le administreaza, este printre cei mai longevivi investitori de tip private equity. Intrata pe piata locala la mijlocul anilor '90 prin achizitia retailerului de electrocasnice Flanco in 1997, compania suedeza a investit in cei peste zece ani de prezenta in noua companii romanesti.

"Contextul actual este comparabil cu cel de la finalul anilor '90. Atunci ca si acum am asistat la o cadere abrupta a economiei, urmata de o revenire lenta si o lancezeala a economiei. La finalul anilor '90 au existat piete care au cazut cu 30-40% in doi-trei ani de la momentul investitiei. Noi am investit in Churchill Media in 1998, si in urmatorii trei ani piata media a scazut cu 30-40%. De exemplu, in 1998 pretul unui panou publicitar era de 400 de dolari pentru o singura fata, si cand am iesit in 2003 era de 80 dolari. Tot modelul de business a trebuit reajustat complet", a spus Cornel Marian, director executiv in cadrul biroului din Romania al companiei suedeze Oresa Ventures.
Fondurile de private equity sunt fonduri de investitii al caror capital a fost ridicat in mod privat, reprezentand o alternativa pentru companii la clasicele solutii de finantare prin intermediul bancii sau al pietei de capital. Spre deosebire de solutiile traditionale de finantare, fondurile de private equity nu sprijina doar cu capital o companie, ci se implica in conducerea acesteia in scopul cresterii afacerilor si crearii de valoare, primind in schimb parte din capitalul social.
Criza financiara pune insa la grea incercare abilitatile fondurilor de private equity de a genera crestere si valoare companiilor din portofoliu.
"Criza pentru mine si pentru companiile din portofoliu inseamna o piata care scade, dificultate in accesarea de resurse financiare. Acum conteaza foarte mult pozitia pe care compania o detine fata de concurenta, in aceasta perioada conteaza mai putin cu cat iti scad vanzarile sau ce greutati ai, ci cat de bine te pozitionezi fata de concurenta si in ce pozitie vei iesi din criza. Chiar daca este posibil sa iesi din criza cu o firma mai mica, este bine ca aceasta sa fie mai puternica decat concurenta", explica Marian.
Oresa Ventures detine in prezent participatii la patru companii romanesti: brokerul de credite Kiwi Finance (80% din capitalul social), producatorul de vopsele Fabryo, fabricile de BCA Somaco si retailerul de electrocasnice Flamingo (detine indirect 6,5%). Recent, Oresa a vandut participatia de 49% din producatorul de profiluri metalice si adezivi Bau Profil, in schimbul achizitionarii a 15% din capitalul Fabryo.
Strategia Oresa in acest an este de a se concentra asupra companiilor din portofoliu la care "suntem fie actionari majoritari, fie actionari unici". Exitul din Bau Profil, in schimbul obtinerii controlului majoritar asupra producatorului de vopsele Fabryo a fost motivat de faptul ca "acum nu este foarte indicat sa ai foarte multi parteneri cu foarte multe opinii pentru ca procesul decizional poate fi incetinit. Pe timp de criza, este foarte important sa poti lua decizii rapid".
"Kiwi Finance este cea mai mare provocare din companiile pe care le avem in portofoliu. Nu neaparat o provocare financiara, cat de strategie", a spus Cornel Marian.
In cazul Kiwi Finance, unul dintre cei mai mari jucatori din piata locala de brokeraj de credite, criza financiara a impus o adaptare a modelului de business. Kiwi Finance a inceput vanzand credite de nevoi personale, insa odata cu intrarea Oresa Ventures in actionariat, modelul de business al brokerului a fost orientat catre distributia de credite ipotecare.
"Vom schimba modelul de business si ne vom reintoarce spre ceea ce se vinde acum si pe termen scurt, mai exact credite de consum. Credem ca in urmatorul an se vor vinde produsele de finantare pe termen scurt precum cardurile de credit, linii de overdraft, credite de consum", a explicat Marian.
Oresa Ventures, alaturi de ceilalti jucatori din piata locala de private equity, va trebui sa faca fata la provocarile ridicate nu doar de companiile de portofoliu, ci si de potentialele tinte de investitii. Semnarea unui "deal" va mai intarzia insa cateva luni, dificultatea in a face proiectii despre evolutia unei afaceri in urmatorii ani mentinand fondurile in expectativa.
"Acum este prea devreme pentru o tranzactie, pentru ca nu se poate face o analiza, o proiectie privind evolutia respectivei afaceri in urmatorii ani sau un buget pentru urmatorii cinci ani. Asteptam sa se imbunatateasca vizibilitatea cel putin patru-cinci luni, pentru a putea face proiectii si pentru a putea aborda o discutie in termeni normali despre evaluare", a conchis Cornel Marian.
 
Ce spune Cornel Marian despre criza
 
  • "Criza pentru mine si pentru companiile din portofoliu inseamna o piata care scade, dificultate de a accesa resurse financiare si de a finanta proiectul de investitii."
  • "Pietele care vor fi cele mai afectate de criza si vor inregistra pierderi de pana la 20-30%, vor fi acelea care depind de finantarea bancara, care implica decizii pe termen lung si cele care depind de increderea consumatorului."
  • "Asteptam sa se imbunatateasca vizibilitatea cel putin patru-cinci luni, pentru a putea face proiectii si pentru a putea aborda o discutie in termeni normali despre evaluare."
  • "Este mai bine pentru companie ca aceasta sa fie detinuta de un singur actionar. In aceasta perioada, nu este foarte indicat sa ai foarte multi parteneri cu foarte multe opinii pentru ca procesul decizional poate fi incetinit."
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO