Companii

Fondul Lamda Partners asteapta la cotitura sa scada pretul companiilor

03.05.2010, 23:04 56

Fondul de private equity Lamda Partners, cu sediul in Londra,care a achizitionat anul trecut 20% din grupul farmaceutic grecAlapis pentru 90 de milioane de euro, ia in calcul achizitii petermen mediu in Romania.

Fondul de investitii mai detine participatii in cadrulproducatorului de ingrasaminte Phosphoric Fertilisers Industry sieste prezent deja in Romania prin intermediul companiei elene deproduse chimice Neochimiki, care are o filiala pe plan local.Reprezentantii Lamda Partners sustin ca au la dispozitie un bugetcuprins intre 10 si 100 de milioane de euro pentru a face achizitiiin Europa de Sud-Est, dar ca nu au in vizor doar un singur sectorde activitate.

"Suntem interesati in principal de achizitii in Romania,Bulgaria, Serbia si Grecia, dar si in Croatia si Bosnia, in functiede oportunitatile care vor aparea. Romania are avantajul de a fi oeconomie mare si potentialul de crestere este exponential in unelesectoare", a declarat Mario Al-Jebouri, partener fondator alfondului de private equity Lamda Partners.

Fondul Lamda Partners a fost infiintat de doi fosti manageri aiunor companii din Europa de Est, Lavrentis Lavrentiadis si MarioAl-Jebouri in cursul anului 2009. Lavrentiadis a fost timp de 12ani CEO si presedinte al companiei Neochimiki, al carei pachetminoritar l-a achizitionat la inceputul acestui an. El a fost deasemenea implicat in fuziunea a patru companii elene cu activitatiin industria sanatatii in urma careia a fost creat grupul Alapis,din care Lamda Partners a achizitionat 20% din titluri la finalulanului trecut. Al-Jebouri a fost anterior sef al Barclays Wealthpentru Europa Centrala si de Est, fostele state ale URSS si Rusia,o divizie a Barclays specializata in administrarea averilordetinute de oamenii de afaceri.

In ultimele cinci luni, fondul de investitii a luat contact cumai multe companii din Romania, dar Al-Jebouri nu a vrut sadezvaluie numele acestora. "Avem in vizor companiile care auactivitati in domeniul sanatatii, al materialelor de constructii,in tehnologie si sectorul financiar cum ar fi leasing siasigurari", a spus reprezentantul fondului de investitii.

Partenerul Lamda Partners spune ca in prezent este mult mai usorsa faci o achizitie comparativ cu anii precedenti, deoareceactionarii sunt dispusi sa isi vanda companiile la preturi maiapropiate de valoarea reala a acestora decat o faceau in aniianteriori. "Achizitia unei companii se va face chiar mai usor inurmatoarea perioada deoarece evaluarile nu sunt inca cele reale, siasta deoarece companiile nu au fost presate suficient. Bancile vorincepe sa faca insa presiune asupra datornicilor, abilitatea lor dea supravietui va scadea si vor fi fortati sa accepte o evaluare maicorecta", spune partenerul fondului Lamda Partners, completand caacest lucru se va intampla cel tarziu pana la jumatatea anuluiviitor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO