Companii

Fondul SigmaBleyzer a cumparat Lactate Harghita

23.04.2008, 19:40 78

Fondul american de investitii SigmaBleyzer, care detine producatorul de lactate Covalact din Sfantu-Gheorghe, isi intareste pozitia pe piata prin preluarea companiei Primulact din Harghita, care controleaza si Lactate Harghita, potrivit unor surse din piata.
Lactate Harghita este unul dintre primii zece jucatori din industrie, cu o cifra de afaceri de 12,8 mil. euro si un profit net de 76.000 de euro in 2006, potrivit datelor Ministerului de Finante. Compania Primulact a raportat in aceeasi perioada o cifra de afaceri de 6,4 mil. euro si un profit net de peste 750.000 de euro.
Sursele citate precizeaza ca prin achizitia Primulact, SigmaBleyzer isi asigura controlul si la Lactate Harghita, cele doua companii avand o valoare de peste 10 milioane de euro, potrivit estimarilor ZF, care iau in calcul multiplii folositi la cele mai recente deal-uri din industria locala de profil.
Prin aceasta mutare, americanii creeaza un pol important de productie in centrul tarii (judetele Harghita si Covasna), ca parte a unui program de achizitii in urma caruia SigmaBleyzer va forma un grup competitiv in lactate. "Modelul" a fost utilizat si de Friesland, care a platit 17 mil. euro pentru a cumpara mai multe fabrici de lactate in perioada 2000-2004, tranzactii care i-au adus un rulaj de circa 130 mil. euro la nivelul anului 2007.
Intentia declarata a fondului american de investitii este de a cumpara jucatori de dimensiuni medii, insa numai pentru o participatie majoritara de 51% pana la 70%. Bugetul total alocat de americani pentru achizitii in Romania poate depasi 400 mil. dolari, potrivit declaratiilor anterioare ale lui Michael Bleyzer, presedinte si CEO al SigmaBleyzer.
Reprezentantii fondului de investitii nu au dorit sa comenteze informatia, iar actionarii Primulact nu au oferit comentarii pana la inchiderea editiei.
Potrivit datelor Registrului Comertului, compania Primulact este controlata de opt persoane fizice, care detin peste 80% din titlurile companiei, cel mai important actionar fiind Kovacs Laszlo, care detine direct 18% din actiunile companiei. El este si director general al companiei Lactate Harghita, unde Primulact controleaza direct 27% din titluri, restul apartinand Asociatiei Salariatilor.
Lactate Harghita este specializata in productia de branzeturi si cascaval, printre brandurile din portofoliu aflandu-se Dalia, Muscel sau Paltinis - pe branza topita.
In august anul trecut, fondul de investitii american SigmaBleyzer Southeast European Fund IV (SBF IV) a achizitionat pachetul de 70% din actiunile Covalact, detinut de Ioan Balan, printr-o tranzactie estimata la aproximativ
7 milioane de euro, in prezent, in urma unei majorari de capital, fondul de investitii detine peste 95% din actiunile Covalact.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO