Companii

Fondurile de private equity, o solutie pentru antreprenori in traversarea probei de foc a crizei financiare

Fondurile de private equity, o solutie pentru antreprenori in traversarea probei de foc a crizei financiare
16.11.2008, 15:15 98

Fondurile de private equity au ramas printre putinele alternative de finantare disponibile antreprenorilor romani in contextul actualei crize financiare, in conditiile scumpirii accesului la creditare bancara si prabusirii pietelor de capital. Reticenta si lipsa de pregatire de care dau dovada antreprenorii locali in a accepta un investitor in propria companie sunt insa cele mai mari piedici in calea incheierii unui parteneriat cu un fond de private equity.

Potrivit unui sondaj realizat de Asociatia de Investitii Private si Capital de Risc din Sud-Estul Europei (SEEPEA), reticenta antreprenorilor locali de a accepta un investitor este cel mai important obstacol in calea dezvoltarii mai rapide a industriei de private equity.
"Majoritatea antreprenorilor raman cu un gust amar dupa semnarea tranzactiei cu un fond de private equity, pentru ca sunt de parere ca fondul i-a inselat. De cele mai multe ori, antreprenorii nu au incredere in fondurile de investitii, iar relatia dintre cele doua parti este destul de ostila", a spus Marian Tescaru, managing partner la compania de investment banking Altria Capital.
"Antreprenorii romani nu sunt reticenti, ci mai degraba nepregatiti pentru a accepta un investitor in propria afacere. Au asteptari foarte mari de la afacerile pe care le-au infiintat si pe care le conduc, si astfel tin foarte mult la pret", a spus Radu Timis, presedintele producatorului de mezeluri Cristim.
Faptul ca antreprenorii romani se afla acum la prima generatie, "tineretea" si lipsa de experienta a afacerilor pe care le conduc isi spun cuvantul, sunt de parere fondurile de private equity. Criza internationala va maturiza insa si "deschide ochii" antreprenorilor romani.
"Multe companii romanesti au mizat pe cresteri foarte mari in urmatorii ani. Pentru ca au inregistrat cresteri in ultimii ani, antreprenorii romani cred cu tarie ca afacerile vor creste si in viitor si astfel includ in pretul de vanzare al companiei o crestere foarte mare, care insa nu va mai avea loc din cauza crizei financiare", a spus Cristian Nacu, partener la compania Enterprise Investors.
"Criza financiara va deschide ochii antreprenorilor romani. Daca pana acum nu au vrut sa incheie de bunavoie un parteneriat cu un fond de investitii, de acum inainte vor fi nevoiti pentru ca bancile nu mai sunt la fel de dispuse sa acorde finantare", a explicat Timis de la Cristim.
Fondurile de private equity au investit doar anul trecut 476 de milioane de euro in companiile romanesti, sumele atrase in prima jumatate a anului 2008 de la fonduri ridicandu-se la aproape 200 milioane de euro.
Principala misiune a fondului de private equity atunci cand investeste intr-o companie este accea de a adauga valoare, de a creste eficienta si profitul companiei.
In schimbul unei participatii la capitalul social al companiei, fondul de private equity investeste timp de trei pana la cinci ani intr-o companie pentru a o face mai profitabila.
Alaturi de sprijinul financiar, fondul de private equity eficientizeaza managementul companiei atat prin aducerea de profesionisti din exterior, cat si prin stabilirea de tinte financiare precise pe care conducerea trebuie sa le atinga.
Potrivit unei estimari facute de jucatorii din piata, o companie in care a investit un fond de investitii este cu pana la 30% mai profitabila decat una obisnuita.
Dupa trei sau cinci ani, fondul vinde participatia detinuta la companie la un pret de pana la trei ori mai mare decat cel platit initial.
"Am discutat cu multe fonduri de investitii. Voi apela la un fond de investitii doar atunci cand voi fi interesat de a-mi consolida pozitia pe piata prin achizitionarea altor jucatori. Pana atunci insa, finantarea bancara ramane prioritara", a spus Timis de la Cristim, adaugand ca in prim-plan este accesul la finantare pentru dezvoltarea afacerii si mai putin la know-how-ul cu care vin la pachet fondurile de investitii.
Criza financiara va fi insa "o proba de foc" pentru antreprenorii romani. Principalele riscuri sunt legate de refuzul bancilor de a mai acorda finantare, de scumpirea creditelor curente, precum si de incetinirea cresterii economice si cresterea inflatiei. Nici pentru fondurile de private equity nu va fi usor.
"Succesul investitiilor de tip private equity sta in leverage. Mai exact, atunci cand fondul investeste intr-o companie, poate mai putin de jumatate din suma provine de la investitori, iar restul de la banca. Si cum bancile vor acorda doar marginal finantare, vom asista la o incetinire a industriei de private equity si la tranzactii care nu vor depasi o suta de milioane de euro", a spus John Evangelou, partener la compania de consultanta si audit Ernst&Young.
Desi companiile romanesti au fost calificate drept scumpe, iar actuala criza financiara ridica problema lichiditatilor, fondurile de private equity sunt dispuse sa investeasca pe piata locala in urmatorul an mai mult decat au investit in anul precedent. In 2007, Romania a atras 476 de milioane de euro din partea fondurilor, anul acesta fiind estimat un nivel de 300-350 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO