Companii

Fondurile mutuale, intre inflatie si dobanzi

17.12.2004, 00:00 68

Randamentele aduse de fondurile mutuale au depasit si luna trecuta rata inflatiei, dar s-au situat sub nivelul dobanzilor bancare. Castigurile investitorilor din fondurile mutuale s-au situat si in ultimele 12 luni intre nivelul inflatiei si cel al dobanzilor.
In ultimul an cresterea medie a unitatilor de fond a fost, conform Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv (UNOPC) de 13,1%, fata de o rata a inflatiei de 9,9%. Depozitele bancare pe aceeasi perioada au adus castiguri care, in functie de scadenta, au ajuns pana la 18%. In ultima luna, castigul mediu al investitorilor in fonduri s-a ridicat la 1,2% fata de o inflatie de 0,6%.
Datorita cresterii preturilor actiunilor cotate la Bursa, cel mai bine au castigat investitorii in fonduri cu plasamente in actiuni. Acestea conteaza insa prea putin in economia fondurilor mutuale romanesti, avand cote de piata de cateva procente. In totalul plasamentelor fondurilor mutuale, actiunile reprezinta doar 4,7% din active, cea mai mare parte a plasamentelor fiind reprezentate de titlurile de stat, cu o pondere de 82%.
Una dintre cauzele discrepantei dintre plasamentele in actiuni si cele in titluri de stat este faptul ca DePfa Money Market, care a fost transformat in acest an in fond inchis, detine peste jumatate din activele fondurilor romanesti si face plasamente in exclusivitate in titluri de stat.
Cea mai buna performanta a fost inregistrata luna trecuta de un fond de actiuni, Omninvest, administrat de SIRA, cu o crestere de 5,2% a valorii unitatii de fond. Omninvest este fostul Fond Mutual Petrolier Roman, preluat in acest an de SIRA, societatea schimband numele fondului. Omninvest are active in valoare de 8,7 miliarde de lei si peste 3.800 de investitori. Plasamentele in actiuni ale fondului reprezentau la finalul lunii trecute 55% din active. In ultimele 12 luni, cel mai performant fond a fost tot un fond de actiuni, Napoca, administrat de Globinvest, cu o crestere de 67%.
Fondurile care investesc in instrumente cu venit fix au adus luna trecuta castiguri de pana la 1,2%, randamente aduse de BCR Clasic si Orizont.
Activele totale ale fondurilor mutuale se ridica la 4.463 miliarde de lei (116 milioane de euro), in crestere cu 9% fata de luna anterioara, in conditiile cresterii cu doar 0,3% a numarului de investitori pana la 61.869.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24