Companii

Fondurile mutuale, la ani-lumina de Europa

12.12.2005, 19:18 13

Scandalul prabusirii FNI si randamentele mari din sistemul bancar au tinut pe loc industria fondurilor mutuale.

Piata romaneasca a fondurilor mutuale este de 72 de ori mai mica decat cea din Ungaria, de 60 de ori mai mica decat cea din Cehia si de 34 de ori mai mica decat cea din Slovacia, conform statisticilor Institutului Companiilor de Investitii din Statele Unite. Piata poloneza, cu o populatie aproape dubla, este de nu mai putin de 161 de ori mai mare.

Activele nete ale fondurilor mutuale romanesti insumau la sfarsitul primului semestru circa 66 de milioane de euro, conform aceleiasi surse, comparativ cu circa 2,3 miliarde de euro in Slovacia, 3,9 miliarde de euro in Cehia si peste 4,7 miliarde de euro in Ungaria.

Slovenia si Croatia se afla si ele inaintea noastra la acest capitol. Piata fondurilor mutuale din Slovenia se ridica la 1,2 miliarde de euro, in timp ce piata din Croatia se apropie si ea de un miliard. Dintre tarile din regiune in care exista o piata a fondurilor mutuale, doar Bulgaria se afla in urma noastra, activele fondurilor mutuale bulgaresti insumand circa 37 mil. euro.

Principalii factori care a franat dezvoltarea fondurilor mutuale au fost scandalurile legate de caderea Fondului Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA) si a Fondului National de Investitii (FNI), care au generat lipsa de incredere a romanilor in organismele de plasament colectiv.

"Situatia actuala se explica, in primul rand, prin amploarea crizelor financiare din 1996 si 2000, cand au cazut fonduri care detineau circa un sfert din activele totale din piata, ceea ce a zdruncinat puternic increderea romanilor in fonduri mutuale", a spus Doru Tiberiu, directorul general al BCR Asset Management. "Un alt factor important il reprezinta ponderea redusa a economisirii, avand in vedere ca banii romanilor s-au indreptat pana acum preponderent catre consum", a mai precizat Tiberiu.

Randamentele ridicate oferite pana anul trecut de plasamentele in depozite bancare au reprezentat un alt factor care a facut ca piata fondurilor mutuale sa se dezmorteasca mai greu. "Pana anul trecut obtineai 20-25% de la banca fara nici un risc. In aceste conditii, investitorii nu aveau motive sa-si mute banii din depozite bancare in plasamente cu grad mai ridicat de risc", a aratat Razvan Rusu, manager de portofoliu la societatea de administrare a investitiilor Certinvest. In fine, unii administratori de pe piata spun ca dezvoltarea pietei fondurilor mutuale a fost ingreunata si de lipsa instrumentelor in care acestea sa plaseze capitalurile atrase de la investitori.

"Rolul principal al unui fond mutual este acela de intermediere intre micul investitor si instrumente financiare care nu ii sunt accesibile. Problema este ca nu exista inca o piata a instrumentelor financiare suficient de dezvoltata pentru a sustine o dezvoltare mai rapida a fondurilor mutuale", a explicat Forin Dolea, directorul executiv al CA IB Asset Management, societatea de administrare a investitiilor din grupul HVB.

Din punct de vedere al investitiilor in fondurile mutuale pe cap de locuitor, Romania ocupa in continuare ultimul loc, cu investitii medii de 3 euro pe cap de locuitor, in urma Bulgariei cu investitii de 5 euro pe cap de locuitor. In Croatia investitiile pe cap de locuitor ating 209 euro, iar in Slovenia acestea se ridica la 622 de euro.

Majoritatea administratorilor de fonduri prognozeaza o crestere exploziva in urmatorii ani, in special datorita scaderii dobanzilor din sistemul bancar, care determina tot mai multi investitori sa-si indrepte atentia catre fondurile mutuale.

"Ritmul de dezvoltare va fi unul exploziv in urmatorii ani si asta se vede si din faptul ca apar tot mai multe fonduri noi. Cred ca exista sanse ca in trei ani piata sa atinga un miliard de euro", a aratat Razvan Rusu. "Eu mizez foarte mult pe faptul ca scaderea dobanzilor bancare va determina investitorii sa-si indrepte atentia spre fondurile mutuale. Totusi, aceasta dezvoltare trebuie sustinuta si prin cresterea si diversificarea pietei instrumentelor financiare", spune el.

"Efectul scaderii dobanzilor in sistemul bancar se face deja simtit, o parte din capitaluri migrand catre fondurile mutuale. Cresterea veniturilor populatiei, o data cu aderarea la Uniunea Europeana, va determina cu siguranta o crestere a economisirii si, implicit, o crestere a pietei fondurilor mutuale", a sustinut si directorul BCR Asset Management.

"Cred ca inexistenta unei distributii eficiente a fost si ea una din problemele cu care s-au confruntat fondurile mutuale pana acum. O data cu intrarea puternica pe piata a bancilor, cred ca va creste si calitatea distributiei, iar aceasta va contribui semnificativ la cresterea pietei, a aratat Florin Dolea, directorul CA IB Asset Management.

In ceea ce priveste structura pietei fondurilor mutuale, piata romaneasca incepe sa se apropie de modelul pietelor dezvoltate, unde activele fondurilor de actiuni si cele diversificate au o pondere de peste 50% in activele totale. Totusi, daca la nivel global, fondurile de actiuni detin 43% din active, iar ale celor diversificate doar 9%, in Romania, fondurile diversificate sunt cel mai bine reprezentate, cu o pondere de 32% in totalul activelor la sfarsitul lunii octombrie, in timp ce fondurile de actiuni detin doar 19% din active.

"Cred ca pentru investitorul mediu din Romania fondurile medii se potrivesc foarte bine ca profil de risc. Totusi, investitorii cer in primul rand randamente mari si se unita mai putin la riscuri, de aceea cred ca piata se indreapta incet-incet spre fondurile cu plasamente in actiuni", a explicat Dolea.

Pe de alta parte, fondurile monetare pierd din ce in ce mai mult teren, din cauza ca randamentele oferite de acestea tind sa devina real negative, o data cu scaderea dobanzilor in sistemul bancar.



O piata globala de 13.500 mld. euro

@ Valoarea totala a activelor fondurilor mutuale a atins la nivel global 16.410 miliarde de dolari (circa 13.560 mld. euro) la sfarsitul primului semestru.

@ Statele Unite detin mai mult de jumatate din piata, activele fondurilor mutuale din SUA ridicandu-se la aproape 6.800 de mld. euro.

@ Valoarea investitiilor in fonduri mutuale pe cap de locuitor in SUA este de circa 23.000 de euro.

@ In Europa, investitiile in fonduri mutuale insumeaza 4.600 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24