Companii

Fondurile mutuale pe actiuni, 2,4 mil. euro intrari nete

19.06.2006, 22:05 10

Fondurile mutuale cu plasamente in actiuni au inregistrat in luna mai intrari nete de 2,4 milioane de euro (8,4 milioane de euro), in ciuda scaderilor semnificative inregistrate de aceste fonduri pe fondul corectiilor de la Bursa.
Fondurile de actiuni au avut luna trecuta subscrieri de 2,75 milioane de euro, in timp ce rascumpararile au fost de 1,08 milioane de euro, conform datelor publicate de UNOPC. Pe fondurile diversificate s-au inregistrat subscrieri de 1,6 milioane de euro si rascumparari de 0,88 milioane de euro.
Investitorii au profitat de scaderile importante inregistrate de fondurile de actiuni si de fondurile diversificate, puternic afectate de scaderile de la Bursa, in special pe segmentul SIF-urilor.
Fondurile de actiuni au inregistrat in primele cinci luni o scadere medie a unitatilor de fond de 5%, iar cele diversificate au pierdut in medie 2,1%.
"Volatilitatea ridicata din ultima perioada, manifestata pe pietele bursiere din jurul Romaniei, la care s-au adaugat o serie de stiri negative legate de piata bursiera romaneasca au fost factorii principali care au condus la cea mai dificila perioada din ultimii 5-6 ani, prin care trece piata bursiera autohtona si odata cu ea intreaga piata de capital. Din aceste motive, dar si din cauza penuriei de instrumente de investitii alternative la piata bursiera, nici luna mai si nici cumulat de la inceputul anului performantele realizate de fonduri nu au fost cele asteptate", se arata in raportul lunar al UNOPC.
Intrarile de capital din partea investitorilor nu au putut acoperi scaderile de activ determinate de corectiile de la Bursa, fondurile mutuale inregistrand in luna mai o scadere medie a valorii activelor de aproape 4%, pentru prima data de la inceputul anului.
Valoarea totala a activelor nete ale fondurilor mutuale la finele lunii mai era de 130,8 milioane de euro. De la inceputul anului insa, activele fondurilor mutuale au crescut cu aproximativ 42%, cresterea fiind sustinuta de investitiile noi din partea investitorilor, dar si de lansarea pe piata a unor fonduri noi. Intrarile nete de capital in fondurile mutuale s-au ridicat de la inceputul anului la circa 18 milioane de euro, in conditiile in care numarul de investitori a crescut cu aproape 5,5%, apropiindu-se de 75.000.
Aceasta evolutie arata ca, in ciuda evolutiei nefavorabile din ultima perioada, investitorii sunt interesati in continuare de fondurile mutuale, in special de cele cu plasamente la Bursa, care au dovedit in ultimii ani ca au potentialul de a oferi randamente mai mari decat cele oferite de depozitele bancare.
"Privite asa cum este de altfel recomandat sa fie analizate, performantele realizate in ultimele 12 luni arata ca investitorii in fondurile diversificate si de actiuni beneficiaza inca de randamente situate cu mult peste rata inflatiei pe aceeasi perioada", arata reprezentantii UNOPC.
Fondurile diversificate au un randament mediu pe ultimele 12 luni de 18,7%, iar fondurile de actiuni inregistreaza o crestere medie a unitatii de fond de 20,2%, in timp ce rata inflatiei in aceasta perioada a fost de 7,26%. De asemenea, randamentul mediu oferit de un depozit bancar constituit in urma cu un an nu depaseste 10%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO