Companii

Fondurile pe actiuni, de doua ori mai profitabile, dar si risc mai mare

04.12.2001, 00:00 13



La numai o luna si jumatate de activitate, primul fond orientat preponderent spre actiuni - Napoca inregistreaza cresteri saptamanale substantiale. In ultima saptamana, fondul a inregistrat o crestere de 3,37%, cu 77% mai mare decat dobanda bancara la depozite pe aceeasi perioada.

Aceasta crestere a fost determinata de evolutia buna a actiunilor listate la Bursa de Valori (BVB), deoarece in structura de portofoliu a fondului actiunile cotate ocupa 69,53%.

La sfarsitul lunii octombrie in structura portofoliului fondului ponderea cea mai mare o aveau actiunile Bancii Transilvania (10,13%). Ponderi importante detinea si Impact (5,4%), Compa Sibiu (4,89%), Azomures Targu Mures (4,67%).

Restul portofoliului cuprinde certificate de trezorerie (24,03%), depozite bancare (5,53%) si disponibil (0,9%), care asigura lichiditatea fondului.

Anualizat, randamentul unei unitati de fond se ridica la 77,24%.

Activul net al fondului se ridica la 1,45 miliarde de lei, aproximativ 46.000 de dolari, avand 1.005.403 unitati de fond cu o valoare unitara de 1.441 de lei.

Fondul Napoca are o politica de investitii orientata spre investitiile pe termen mediu si lung, comisionul ridicandu-se la 9% pentru retrageri mai devreme de 18 luni.

Vanguard Asset Management a transformat Fondul Oportunitati Nationale dintr-un fond preponderent monetar intr-unul cu risc mai ridicat, orientat preponderent spre actiuni.

Fondul nu a investiti inca nici un ban pe piata de capital deoarece Vanguard Asset Management a acordat o perioada de gratie investitorilor care au dorit sa-si transfere economiile spre fondul monetar Protector.

"Ne-am fixat ca data de lansare efectiva a fondului 1 decembrie dar daca nu apar oportunitati pe piata s-ar putea sa incepem sa investim din ianuarie. Nu are rost sa ne grabim", a declarat Mihaela Baciu, director general executiv la Vanguard.

Un alt fond de investitii pe actiuni este pregatit de a fi lansat de catre Certinvest, societatea ce administreaza fondurile de investitii Capital Plus si Fondul Monetar Tezaur.

O dovada a randamentelor superioare a fondurilor care investesc in actiuni fata de cele monetare este ca fondul Capital Plus, ale carui investitii pe piata de capital detin o pondere de 9,7%, se situeaza printre cele mai performante fonduri mutuale.

Fondul a adus investitorilor sai un randament in luna octombrie de 3,2%, cresterea din ultimele 12 luni fiind de 49,4%.



Cum este in alte tari

In opinia analistilor de pe piata de capital, criza Fondului National de Investitii (FNI) a tinut in loc dezvoltarea fondurilor de investitii orientate spre piata de capital.

In occident, fondurile mutuale pe actiuni sunt printre cele mai folosite instrumente pe termen lung pentru ca dau randamente mult mai mari decat cele care investesc exclusiv in obligatiuni sau instrumente monetare.

Astfel, in ultimii 50 de ani, cresterea medie ofetita de fondurile care au investit in actiunile S&P 500 a fost de 11% fata de 6% oferite de cele monetare.

Desi continua sa ofere randamente superioare inflatiei si deprecierii cursului leu - dolar, fondurile mutuale nu au reusit sa castige increderea investitorilor: volumul de active nete s-a redus cu 0,6% iar numarul de investitori a scazut cu 0,5% fata de luna anterioara.

In octombrie valoarea unitara medie a activului net, adica titlul de investitie, a inregistrat o crestere cu 2,5%, respectiv cu 33,5% pe primele 10 luni ale acestui an. Acest nivel cumulat este superior nivelului inflatiei, estimat de la inceputul anului la un nivel de 23,6% sau devalorizarii leului pe aceiasi perioada de 19,6%.

Conform datelor furnizate de UNOPC, in octombrie volumul rascumpararilor a scazut fata de septembrie.

"Numarul de titluri in circulatie a crescut cu 27,2%, iar in termeni comparabili (fara noii intrati) a scazut cu 5,4%", se specifica in comunicatul UNOPC.

Conform aceluiasi comunicat investitia medie si-a mentinut cresterea, ajungand sa fie de 1,78 ori mai mare ca la inceputul anului.

Gradul de risc al fondurilor a crescut in octombrie cu 4,6% datorita reducerii investitiilor in titluri de stat si cresterii celor in actiuni cotate. Cu toate acestea, factorul de risc al fondurilor este de 0,695, ceea ce corespunde unui risc scazut.

Indicele IFM, care reuneste evolutia tuturor fondurilor mutuale, s-a apreciat in luna octombrie cu 2,63%, atingand la sfarsitul lunii un nivel de 4.546,37 puncte.

In termeni anualizati, performanta lunara a fondurilor mutuale, cuantificata de IFM, este de 36,55%. In primele zece luni ale acestui an, indicele IFM s-a apreciat cu 34,46% (+1.165,16 puncte).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO