Companii

Francezii de la Auchan se apropie de vânzări de 500 mil. euro şi continuă expansiunea: şase magazine în trei ani

Patrick Espasa, şeful Auchan (stg.), şi Tatian Diaconu, managing director al Immochan, au pe mână un buget de investiţii de peste 150 mil. euro în următorii trei ani

Autor: Cristi Moga

12.04.2012, 00:05 1887

Grupul francez Auchan, con­trolat de familia Mulliez, una dintre cele mai bogate din Franţa, este în prezent unul dintre cei mai activi investitori pe piaţa locală în ceea ce priveşte atât reţeaua de hipermarketuri, cât şi dezvoltarea imobiliară, prin divizia Immochan.

După ce în toamna anului trecut francezii au deschis două hipermar­ke­turi în spaţii deţinute în proprietate în ca­drul centrelor comerciale Electro­pu­tere Craiova şi Maritimo Constanţa, iar în iarnă au fost cumpărate două terenuri în Bucureşti (Tricodava şi Grantmetal), zilele trecute francezii au mai bifat o achiziţie semnificativă, prin preluarea platformei Tractorul Braşov de la firma Flavus Investiţii.

Compania a realizat aceste achiziţii pen­tru a ajunge la o reţea de 15 hiper­mar­keturi până în 2015, adică într-un ter­men de trei ani. Magazinul cu nu­mărul zece va fi deschis la sfârşitul lunii vi­itoare în Iaşi, iar până la sfârşitul aces­tui an ar trebui deschis şi un magazin de circa 5.000 de metri pătraţi în cartierul bu­cureştean Giuleşti, proiect la care lu­crările sunt programate să înceapă săp­tă­mâna viitoare. Costul proiectului din Giuleşti, care va cuprinde şi o galerie co­mer­cială de circa 2.000 de metri pătraţi, este estimat la circa 20 mil. euro, preţ în care sunt incluse investiţiile în achiziţia terenului şi a halei în care va fi amenajat centrul comercial.

Spre jumătate de miliard de euro

Procesul de expansiune aduce şi o ma­jorare importantă a cifrei de afaceri, astfel că după ce compania a terminat anul 2011 cu vânzări de circa 433 mil. euro, pentru anul acesta este aşteptată depăşirea nivelului de jumătate de miliard de euro.

"Am putea ajunge anul acesta la vânzări de 2,2-2,3 miliarde de lei (500-520 mil. euro). De ce nu? În primul trimestru am avut o uşoară creştere like for like (la un număr de magazine comparabil - n.red.), iar cu ultimele deschideri (în toamna anului trecut au fost deschise magazine în Constanţa şi Craiova - n.red.) creşterea este mai mare. Mulţumită unui număr mare de clienţi putem ajunge la vânzări de 500 mil. euro. Ca tendinţă generală de Paşte, pot spune că avem mai mulţi clienţi, dar aceştia cumpără mai puţin", a declarat Patrick Espasa, directorul general al Auchan România.

Francezii au până în prezent "bătu­te-n cuie" 13 magazine - nouă existente, Palas Iaşi aflat în prag de deschidere şi cele trei terenuri cumpărate în ultimele luni, Grantmetal, Tricodava şi Trac­tor­ul Braşov. Unităţile 14 şi 15 ar putea fi des­chise în cartierul bucureş­tean Colen­tina, unde francezii au semnat un con­tract cu proprietarii platformei Heli­tube, şi în Galaţi, cel mai mare oraş din ţară în care compania franceză nu şi-a stabilit o prezenţă.

Ce vor face cu Tractorul?

Până la stabilirea acestor deschideri, divizia imobiliară a grupului s-a înhămat la o dezvoltare extrem de complexă prin achi­ziţia platformei de 100 de hectare de la Tractorul Braşov, unde există spaţiu su­ficient pentru realizarea unui mall şi a unui parc comercial, dar pot fi realizate şi locuinţe, birouri sau un parc tehnologic.

Potrivit informaţiilor ZF, francezii au plătit circa 25 mil. euro pentru pre­lua­rea terenului de la Tractorul (25 de euro/mp). Patrick Espasa spune că a plătit "preţul corect pentru a putea rea­li­za proiectul în condiţii de rentabilitate".

Auchan şi Immochan vor păstra PUZ-ul obţinut de foştii proprietari ai platformei Tractorul pentru realizarea centrului comercial Coresi din Braşov, la care lucrările ar trebui să înceapă până la sfârşitul acestui an.

Lucrările la prima etapă a proiectului Coresi Braşov ar trebui să înceapă până la sfârşitul acestui an, finalizarea fiind programată pentru decembrie 2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO