Companii

Francezii ridica miza la Dacia cu inca 160 de mil. euro

11.11.2002, 00:00 25

Cel mai mare producator auto roman, Automobile Dacia, a anuntat ca-si va majora capitalul social cu 160 de milioane de euro. Capitalul companiei de la Pitesti va ajunge astfel la  circa 440 milioane euro, unul dintre cele mai mari din Romania.
Producatorul roman de automobile va supune aprobarii Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor (AGEA) pe data de 26 noiembrie, majorarea capitalului social cu 160 de milioane de euro, prin noi aporturi in numerar.
"Suma aferenta majorarii de capital are ca destinatie sustinerea programului de investitii stabilit dupa preluarea pachetului majoritar de actiuni al societatii de catre grupul francez Renault", au declarat oficialii Dacia.
Majorarea de capital se va realiza, potrivit convocatorului AGEA, prin emiterea de noi actiuni. Valoarea primei de emisiune si termenul pentru exercitarea dreptului de preferinta pentru subscrierea actiunilor noi emise de catre actionari, vor fi stabilite, spun oficialii Dacia, cu ocazia AGEA.
Tot la data de 26 noiembrie va avea loc si Adunarea Generala Ordinara, cu ocazia careia actionarii uzinei vor decide asupra inregistrarii contabile a diferentelor rezultate din actualizarea valorii activelor imobilizate ale societatii.

De la 51% la 92,72%
Renault a cumparat 51% din Dacia in septembrie 1999 pentru suma de 50 milioane de dolari, cu angajamentul de a investi 219,7 milioane de dolari pana in 2004. Dupa majorari succesive de capital, Renault a ajuns in prezent la o cota de 92,72%. Fondul de investitii Broadhurst detine 2,45% din actiuni, iar Romanian Investment Company 1,77%.
Cea mai recenta majorare a capitalului social al producatorului auto de la Pitesti a fost realizata anul trecut, cand capitalul societatii a ajuns de la 2.581 de miliarde de lei (peste 100 milioane euro) la 7.039 miliarde lei (281 milioane euro).

Mai greu decat se credea
Dupa preluarea pachetului majoritar de actiuni al Dacia, Renault s-a confruntat cu mai multe probeme decat anticipa. Astfel, anul trecut Automobile Dacia a inregistrat pierderi de aproximativ 80 de milioane de euro (2.148 de miliarde de lei), desi estimarile erau mult inferioare. Pentru acest an, compania estimeaza ca va reduce pierderile pana la 56 de milioane de euro. Cifra de afaceri a Dacia a fost anul trecut de 6.928 de miliarde de lei (238 milioane de euro).
Obiectivul impus de Renault pentru producatorul roman este trecerea pe profit in anul 2005, o data cu lansarea pe piata a modelului de 5.000 de euro in anul 2004. Acesta se va vinde atat in Romania cat si pe piete emergente, precum cele din America de Sud si productia anuala fiind estimata la peste 200.000 de unitati.

300 de milioane euro pana in 2004
Investitiile totale realizate pana acum la Dacia de la preluarea de catre Renault in 1999 a pachetului majoritar de actiuni au depasit 250 milioane de euro, fiind orientate in principal in reabilitarea uzinei.
Pana la lansarea automobilului de 5.000 de euro pe piata, investitiile efectuate in cadrul producatorului roman vor depasi, potrivit directorului  general al Dacia, Christan Esteve, 300 de milioane de euro.
Actiunile Dacia sunt listate la categoria necotate a Bursei de Valori din Bucuresti, dupa ce au fost retrogradate in vara anului trecut deoarece societatea nu a inregistrat profit in ultimii ani. Ultimul pret de tranzactionare este de 1.170 de lei pe actiune.
Dacia a vandut in primele noua luni ale acestui an peste 38.000 de automobile, ceea ce reprezinta 47% din totalul vanzarilor de automobile noi din Romania. Autoturismele detin cea mai mare pondere in vanzari, aproape 80%. Pentru intreg anul 2002 obiectivul de vanzari al Dacia este de 52.500 de automobile, usor superior nivelului inregistrat anul trecut.
Compania a lansat saptamana trecuta primele sale modele de automobile dotate cu motor Diesel, a caror conceptie si dezvoltare a durat aproape un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO