Companii

Franke, afaceri de 12 milioane de euro din sisteme complete de bucatarie

28.02.2007, 18:23 37

Franke Romania, filiala locala a diviziei Kitchen Sistems din grupul elvetian Franke, estimeaza pentru acest an afaceri de 12 milioane de euro din activitatea de retail de sisteme complete de bucatarie.
"Pentru 2007 tintim o crestere de 10% a activitatii comerciale fata de rezultatele de 11 milioane de euro inregistrate in 2006, in conditiile cresterii pietei electrocasnicelor incorporabile si a cresterii preturilor cu o rata anuala de 2-4%", a declarat Valeriu Cobaschi, directorul filialei din Romania.
Produsele companiei sunt distribuite la nivel national prin principalele retele de hipermarketuri si de supermarketuri, precum si prin propria retea de showroom-uri, care numara 25 de locatii in 23 de orase, cu mai mult de 100.000 de locuitori.
"Vrem ca reteaua noastra sa ajunga la un numar maxim de 30 de showroom-uri, care va acoperi cele mai importante orase din tara. Investitiile pentru o unitate de prezentare se ridica la 20-25.000 de euro si sunt realizate in parteneriat cu un colaborator local", a spus Cobaschi. Pe langa largirea retelei de prezentare, compania doreste sa extinda spatiile de depozitare prin largirea centrului logistic cu inca 1.700 de metri patrati. Potrivit lui Cobaschi investitia va necesita fonduri de aproximativ un milion de euro, proiectul fiind acum in faza de conceptie. Investitia pentru realizarea capacitatilor de depozitare si asamblare de plite pentru bucatarii s-a ridicat, in 2001, data realizarii, la 2,5 milioane de euro.
Pentru 2007 directorul Franke Romania prevede o presiune asupra pretului, determinata de concurenta, eliminarea taxelor vamale pentru produ-sele nonUE si a unor accize. In acelasi timp se estimeaza o apreciere a pretului de vanzare datorita cresterii costurilor materiilor prime si a introducerii taxei pentru managementul deseurilor.
"Per ansamblu, estimam o usoara tendinta de crestere a preturilor, lucru evidentiat si de ajustarile importatorilor de electrocasnice in ultimele doua luni", a spus Cobaschi.
Produsele comercializate de companie sunt importate in proportie de 95% din Italia, iar restul din Scotia, Germania si Elvetia. Franke Romania desfasoara si activitati de export in Moldova, Serbia dar si in Turcia si Bulgaria.
"Activitatile de export reprezinta insa o mica parte din afacerile filialei din Romania. In Serbia suntem de abia la inceput, precum si in Moldova, piata care este totusi limitata si de numarul consumatorilor", a adaugat Cobaschi.
Piata de sisteme incorporabile pentru bucatarie reprezinta 6-7% din piata totala de electrocasnice. Printre cei mai mari producatori si importatori de pe piata de electrocasnice se numara Arctic, Electrolux, Whirlpool sau Gorenje.
La nivel mondial, Franke Group, din care face parte si subsidiara din Romania, a realizat o cifra de afaceri de peste 1,5 miliarde de euro in 2006.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO