Companii

Fratii Penescu inchid doua hipermarketuri la Braila si Oradea

Fratii Penescu inchid doua hipermarketuri la Braila si Oradea
09.10.2009, 00:00 71

Pic Group, cel mai mare retailer alimentar roman dupa valoareavanzarilor, a inchis hipermarketul din Braila si pregatesteinchiderea celui din Oradea, magazine in care a investit 53 demilioane de euro in 2007.

Grupul detinut de fratii Ilie si Cornel Penescu din Pitestiramane astfel cu trei hipermarketuri operationale si circa jumatatedin angajati, in primul an in care se loveste de scaderi drasticein vanzari si probleme de lichiditati.

Ilie Penescu, care se ocupa in acest moment de administrarearetelei Pic in lipsa fratelui sau aflat in arest pentru acuzatii demituire a unor arbitrii din fotbal, a incercat in ultimele luni savanda activele detinute de retailer pentru a face rost delichiditati.

Pana acum insa nu a fost gasit un investitor pentru preluareaspatiilor hipermarketurilor Pic prin sale and lease back.

Inconjurati de consultanti

"Ca urmare a implementarii procesului de restructurare si incontextul scaderii drastice a vanzarilor, actionariatul Pic a decisinchiderea magazinului din Braila. Pana la sfarsitul luniioctombrie se va inchide si hipermarketul din Oradea, aceasta fiindultima inchidere programata", au declarat reprezentantii Pic. Lajumatatea acestui an grupul avea inca planuri de expansiune,actionarii vizand doua spatii inchiriate in Pitesti si MiercureaCiuc pentru deschiderea primelor supermarketuri din retea.

Penescu a apelat la mai multe firme de consultanta in acest an,printre care PriceWaterhouseCoopers si Ensight ManagementConsulting, pentru a face restructurarea grupului si a gasi solutiide a aduce lichiditati in firma.

In primul semestru din an Pic a inregistrat o cifra de afaceride aproximativ 230 mil. lei (54,4 mil. euro), in scadere cu 15%fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelorfurnizate de companie.

Competitori extrem de puternici

Reteaua de hipermarketuri a adus anul trecut 70% din afacerilegrupului, fiind singurul competitor roman al marilor retele deprofil active la nivel local Carrefour, Real, Auchan si Cora. Inacest moment grupul Pic are 2.000 de angajati, dintre care jumatatelucreaza in retail. Inchiderea hipermarketului din Oradea ar puteaaduce alte 100 de disponibilizari la Pic.

Anul trecut grupul a avut un numar mediu de angajati de 3.000 depersoane, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

Pic vizeaza in prezent si inchirierea unor spatii din parcareahipermarketurilor din Pitesti si Craiova pentru a aduce in firmamai multe venituri din chirii.

In ultimii 3-4 ani, fratii Penescu au mizat pe expansiune prinachizitii de terenuri, constructia celor patru hipermarketurideschise in aceasta perioada fiind realizata de catre firma PicConstructii. Actionarii retailerului au terenuri achizitionateanterior pentru expansiune si in Miercurea Ciuc si Ploiesti.

Din grupul Pic, infiintat la inceputul anilor '90, mai fac partecateva firme de productie si ambalare a alimentelor, o companie detaxiuri, o tipografie si o firma de distributie, toate acesteaavand sediile centrale in Pitesti.

Ies retailerii din Braila

  • primul hipermarket inchis in Braila a fost Carrefour
  • francezii au fost nevoiti sa renunte la al doilea spatiu a lordin acest oras dupa inchiderea mallului Armonia
  • Pic a inchis magazinul sau din Braila din cauza scaderilordrastice de vanzari

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO