Companii

Fulvio Conti, Enel: Nu vom reduce investitiile din Romania din cauza crizei

12.03.2009, 18:27 73

Gigantul energetic italian Enel , cel mai important jucator de pe piata locala a distributiei de energie electrica, a inregistrat anul trecut venituri de 800 mil. euro din activitatile locale, dupa ce in ultima jumatate a anului 2008 si-a trecut in portofoliu Electrica Muntenia Sud.

Cresterea veniturilor fata de 2007, cand Enel era prezent doar prin intermediul fostelor Electrica Dobrogea si Electrica Banat, este de circa 44%.
"La nivelul tuturor companiilor detinute in Romania, inclusiv Muntenia Sud, profitul operational a fost de 135 de milioane de euro", a declarat Luigi Ferraris, directorul financiar al grupului.
Italienii au obtinut venituri suplimentare de 287 de milioane de euro in ultimele sase luni din 2008 cand portofoliul de activitati local s-a marit odata cu finalizarea preluarii Electrica Muntenia Sud, potrivit datelor grupului. Documentele finale pentru privatizarea Muntenia Sud, compania care alimenteaza cu energie electrica Bucurestiul, au fost semnate in iunie 2008, valoarea tranzactiei fiind de 820 de milioane de euro. Cu Muntenia Sud in portofoliul, italienii controleaza 30% din piata locala a distributiei de energie electrica.
Italienii spun ca vor merge mai departe cu investitiile in Romania, chiar si in conditii de criza.
La nivel de grup Enel isi va reduce planul de investitii cu circa 12 mld. euro de la cele 32,6 mld. euro planificate pana in 2013. "Nu reducem investitiile in Romania pentru ca ne asteptam la randamente foarte bune pentru banii pe care ii alocam acestei piete. In anii urmatori, vom investi 700 de milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii de distributie", a declarat Fulvio Conti, directorul general executiv al Enel.
Prin intermediul companiilor detinute, Enel a comercializat anul trecut in Romania 9,9 TWh de energie, ceea ce echivaleaza cu 16,5% din consumul estimat pentru anul trecut.
Italienii crediteaza piata locala cu cel mai rapid ritm de crestere din regiune in ceea ce priveste consumul de energie electrica, bazandu-se pana in 2013 pe un ritm de crestere anual de circa 1,3%, mai mare comparativ cu cel estimat pentru Bulgaria si Slovacia.
Estimarile Enel sunt destul de optimiste tinand cont de faptul ca inca din primele luni ale acestui an, consumul de energie electrica pe piata locala s-a redus cu circa 10% ca urmare a incetarii activitatii mai multor agenti economici. Italienii se bazeaza pe o crestere semnificativa a numarului de clienti eligibili pe plan local, de la un portofoliu de 3.300 de clienti la sfarsitul anului 2010 pana la 19.200 de clienti eligibili pana in 2013.
Enel este implicat pe piata locala in mai multe proiecte privind obtinerea unor capacitati de productie de energie electrica. Grupul face parte din compania de proiect care va construi reactoarele 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda, proiect de 4 mld. euro. Enel mai este implicat cu E.ON Kraftwerke in constructia unei centrale de carbuni de 800 de MW la Braila, proiect in valoare de un miliard de euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO