Companii

Fuziune Excelent - Kandia pentru un nou lider de piata

26.09.2003, 00:00 48



Compania de dulciuri Excelent, al doilea jucator de pe piata romaneasca de profil, intentioneaza sa fuzioneze prin absorbtie cu Kandia, a treia companie de pe piata.



Excelent este deja actionar al Kandia, cu o participatie de 62%, iar fuziunea era asteptata inca din primavara anului trecut, cand a avut loc tranzactia prin care fondul de investitii Rivta GMBH a cedat controul Kandia pentru 6 milioane de dolari.



Noua companie rezultata din fuziunea Excelent - Kandia va fi controlata tot de un fond de investitii - East Europe Development Fund, care a cumparat Excelent, prin intermediul vehiculului de investitii Axis Invesments, in 1999.



Fuziunea Kandia cu Excelent ar putea insemna trecerea pe primul loc pe aceasta piata a Excelent, care ar ajunge la o cota de piata de 39%. Ultimele estimari de pe aceasta piata situau Excelent pe locul al doilea, cu 27%, pe primul loc situandu-se Kraft Foods Romania, cu 35%, iar pe al treilea Kandia, cu 12%.



In ultimii ani, piata ciocolatei s-a modificat substantial, in ciuda scaderii puterii de cumparare, argument invocat de majoritatea producatorilor. Astfel, companiile locale au inceput sa iasa tot mai mult cu campanii de imagine indraznete si costisitoare, cum a fost chiar cazul Excelent, Kandia si nu in ultimul rand Primola, ultima intrata in batalia pentru cota de piata.



In acelasi timp, Kraft a pierdut foarte mult teren, de la 60% cat avea in uma cu cativa ani, la 35% acum. Aceasta a fost atat consecinta campaniilor de marketing tot mai agresive ale companiilor locale, dar si a diversificarii portofoliilor acestora.



In primul trimestru al anului, Excelent a obtinut un profit net de 54 miliarde lei (1,6 milioane de dolari), cu 45% mai mult ca in perioada similara a anului trecut. Cifra de afaceri a atins 441 miliarde lei (13 milioane de dolari), cu 20% mai mult fata de prima jumatate a lui 2002. Pentru acest an, bugetul companiei stabilit la inceputul anului indica o cifra de afaceri pentru acest an de 28,5 milioane de dolari, cu aproximativ 10% mai mult ca in 2002.



Excelent este listata la Bursa de Valori, ultima cotatie fiind de 4.850 de lei/actiune. Kandia este listata la Bursa Electronica Rasdaq, pretul de tranzactionare fiind 940 de lei/actiune. claudia.covaci@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO