Companii

Fuziunea Petrotans - Conpet, spre forma finala

30.09.2003, 00:00 19

Fuziunea companiilor de stat Conpet si Petrotrans, care activeaza in sectorul transportului petrolier, va lua o forma finala in octombrie, potrivit unor surse apropiate negocierilor. Prin fuziune va lua nastere un singur transportator de titei si produse petroliere pe piata romaneasca.
"Forma finala a fuziunii dintre Conpet si Petrotrans va fi decisa in cursul lunii viitoare. In cadrul fuziunii, vor trece de la Petrotrans la Conpet aproximativ 1.800 - 2.000 km de conducte de transport, unele vagoane inchiriate acum de Petrotrans la Conpet pentru transportul de gazolina, precum si o serie de mijloace fixe", au spus pentru Ziarul Financiar sursele citate.
Procesul, aflat in coordonarea Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie, urmareste formarea unui singur operator de transport si a privatizarii Petrotrans ca operator de transport feroviar, cu activele aferente transportului pe calea ferata. Auditul este realizat de firma Darian Rom Suisse.
Conpet are o cifra de afaceri anuala de circa 50 mil. $, administrand o retea de conducte de aproximativ 4.700 km, prin care transporta 7-8 mil. tone de titei si produse petroliere anual.
Petrotrans a avut in 2002 pierderi brute de 2 mil. $ la o cifra de afaceri de 24,2 mil. $. Aproximativ doua treimi din afacerile Petrotrans au ca sursa transportul pe calea ferata, ceea ce inseamna un volum de peste 15 mil. $.
Valoarea capitalului social al Petrotrans este de aproximativ 1.400 mld. lei, din care activele afectate transportului de produse petroliere pe calea ferata sunt de circa 230 a€“ 240 mld. lei, potrivit unor estimari.
Petrotrans este detinuta in proportie de 100% de stat prin intermediul Ministerului Economiei si Comertului. Actiunile Conpet Ploiesti sunt impartite de MEC (77,6%), SIF Muntenia (9,5%), restul fiind in posesia altor actionari, potrivit ultimelor informatii disponibile. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO