Companii

GDF ar putea construi cu Salrom un depozit de gaze la Ocna Mures

13.05.2009, 13:44 57

Grupul de utilitati GDF SUEZ ar putea construi un depozit de inmagazinare a gazelor naturale la Ocna Mures, intr-o cavitate salina care apartine Societatii Nationale a Sarii Salrom, investitia putand depasi 100 de milioane de euro.

"Am studiat mai multe zone si cea mai potrivita pentru dezvoltarea unui depozit in cavitati saline ar fi cea de la Ocna Mures. Capacitatea depozitului ar putea fi intre 200 si 400 de milioane de metri cubi. Investitiile sunt determinate bineinteles de capacitatea depozitului. La o prima abordare, ele ar putea depasi 100 de milioane de euro", au declarat reprezentantii GDF SUEZ Energy South - East Europe.
Grupul de utilitati a semnat inca de anul trecut un parteneriat cu Salrom in scopul dezvoltarii unui depozit de inmagazinare a gazelor naturale in cavitati saline, primul de acest gen din Romania. Initial, investitia era estimata la 150-300 de milioane de euro in functie de capacitatea aleasa.
 "Parteneriatul dateaza din ianuarie 2008 si a fost prelungit in ianuarie 2009. Studiile preliminare sunt in curs de efectuare pentru a evalua mai bine posibilitatea realizarii acestui proiect. Datele pe care le detinem sunt astazi partiale, investigatii suplimentare fiind necesare pentru evaluarea potentialului depozitului de sare analizat", au mai precizat reprezentantii GDF SUEZ Energy South - East Europe.
In ceea ce priveste o posibila participatie a Salrom in acest proiect, acest lucru urmeaza sa fie determinat dupa finalizarea discutiilor.
GDF SUEZ detine pozitia a doua in domeniul inmagazinarii gazelor din Europa si este singurul operator privat de depozite de gaze din Romania, pe langa compania de stat Romgaz, care are o capacitate de inmagazinare de circa trei miliarde de metri cubi. Grupul francez activeaza pe aceasta piata din 2007, cand a cumparat 65% din operatorul de inmagazinare Amgaz si 59% din Depomures.
Depozitele DGF SUEZ din Romania au o capacitate cumulata de 350 milioane de metri cubi de gaze. Grupul francez a anuntat anul trecut ca are in plan triplarea capacitatilor de depozitare a gazelor in perioada 2008-2015.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO