Companii

Germanii de la E.ON cer stabilitate pentru a continua investitiile

16.12.2009, 23:13 14

E.ON Romania, grup specilializat in furnizarea si distributia deenergie electrica si de gaze naturale, spune ca pentru continuareainvestitiilor, compania are nevoie in primul rand de un cadru dereglementare corect si de un mediu politic stabil, elemente care aulipsit cel putin in ultimul an.

"Finalizam un an care a fost marcat de criza, de tensiuni cuautoritatea de reglementare (Autoritatea Nationala de Reglementaredin domeniul Energiei - ANRE, n.r.), dar si de instabilitatepolitica. In anii de cand suntem in Romania nu am acordat dividendeactionarilor, am adus banii in companie, dar pentru a putea investipe viitor avem nevoie de un mediu politic si de reglementaristabile", spune Frank Hajdinjak, directorul general al E.ONRomania. Germanii au intrat pe piata locala odata cu castigareaproceselor de privatizare ale fostelor Electrica Moldova siDistrigaz Nord, devenind astfel primul grup de utilitati integratcu dimensiuni semnificative din Romania, cu un business de peste unmiliard de euro.

"Pentru a-i convinge pe actionarii nostri sa aduca baniproaspeti in Romania, trebuie sa avem o anumita rata derentabilitate. Pana acum, nu am dovedit acest lucru", spuneHajdinjak.

Potrivit acestuia, E.ON a iregistrat pe partea de distributie agazelor naturale pierderi de 700 mil. lei in ultimii ani, iar pepartea de energie de 80 mil. lei din cauza nerecunoasteriicosturilor inregistrate de companie in tarifele stabilite de ANRE.In mod normal, distribuitorii de energie si gaze naturale isirecupereaza investitiile in retele sau celelalte costuri prinpreturile platite de consumatori. In cazul in care acestea suntprea mici, companiile inregistreaza pierderi. "Numai pentru a neputea acoperi aceste pierderi am avea nevoie de la anul de ocrestere a preturilor la gaze cu 15% si de 12% pentru energiaelectrica", a mai precizat Hajdinjak.

Pachet majoritar la Braila

Reprezentantul E.ON a precizat ca a fost finalizat recentstudiul de fezabilitate pentru centrala de 800 de MW, mai maredecat un reactor nuclear de la Cernavoda, pe care germanii orealizeaza in parteneriat cu italienii de la Enel si statul romanreprezentat de Termoelectrica. "Vom continua proiectul de la Bralaa carui capacitate a ramas de 800 MW. Cel mai probabil, E.ON vadetine pachetul majoritar din acest proiect", a mai spus Hajdinjak,precizand ca valoarea investitiei se va ridica la 1,2 mld. euro, cu200 mil. euro mai mult fata de valoarea anuntata initial.

60 de milioane de euro in conducte

E.ON Romania va investi anul viitor circa 60 de milioane de euroin retelele de gaze si de electricitate pe care le opereaza inregiunea Moldovei, suma fiind similara cu cea alocata anul acesta.Reprezentantul E.ON Romania a precizat ca reducerile de personalvor continua si anul viitor, dupa ce anul acesta grupul va ajungela circa 7.300 de angajati, dupa concedierea a circa 1.100 deoameni. In momentul privatizarii, cele doua companii pe care E.ONle-a achizitionat aveau peste 12.000 de angajati. Pana in 2012, vormai avea doar 6.500 coform planurilor anuntate de E.ON.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO