Companii

Germanii de la PCC schimbă strategia şi spun că vor să colaboreze cu statul pentru salvarea Oltchim

Germanii de la PCC schimbă strategia şi spun că vor să colaboreze cu statul pentru salvarea Oltchim

Autor: Adrian Ionut Cojocar

25.10.2011, 18:59 517

Reprezentanţii grupului german Petro Carbo Chem (PCC), acţionarul minoritar al combinatului chimic Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), care deţin circa 17,5% din acţiuni, se tem că situaţia gravă în care se află Oltchim în prezent va periclita eventuala privatizare a companiei şi se oferă să colaboreze cu statul, care controlează Oltchim şi conducerea combinatului pentru a scoate combinatul chimic din impas.

Deşi la începutul anului Oltchim dădea semne de redresare ca urmare a creşterii afacerilor şi a reducerii substanţiale a pierderilor, firma a raportat în trimestrul al doilea din nou pierderi substanţiale, de 67,5 mil. lei, iar în ultimele trei luni conducerea a anunţat pe bursă că reduce producţia din cauza lipsei capitalului de lucru pentru achiziţia de materie primă.

În lunile august, septembrie şi octombrie, Oltchim a trimis circa 1.000 de salariaţi în şomaj tehnic, reprezentând aproape o treime din numărul total de angajaţi ai companiei, pe fondul reducerii producţiei.

"Avem informaţii că în ultima perioadă Oltchim şi-a redus producţia din cauză că nu mai dispune de bani pentru a achiziţiona materie primă. Vrem să le dăm o mână de ajutor şi să găsim împreună căi de a remedia situaţia. Spre exemplu putem să le furnizăm noi materie primă în schimbul produselor pe care le realizează. Faptul că avem opinii divergente legate de investiţia în rafinăria Arpechim nu înseamnă că nu putem cădea deacord să salvăm compania. Vrem ca Oltchim să fie într-o stare bună la privatizare, nu să devină o ruină pentru că va pierde cotă de piaţă, bani şi oameni", a declarat Wojciech Zaremba, reprezentantul grupului PCC în România.

Reprezentanţii Oltchim nu au putut fi contactaţi pentru comentarii.

Poziţia PCC s-a schimbat radical după ce în ultimii ani grupul german s-a luptat cu statul pentru a împiedica majorarea capitalului Oltchim şi contractarea unor credite cu garanţii de stat, reclamându-le la Comisia Europeană (CE) ca ajutor de stat. Ancheta CE a îngreunat finanţarea companiei, care nu a mai putut accesa facilităţile oferite de stat. Oltchim are datorii de peste 540 mil. euro şi a înregistrat pierderi în ultimii ani, astfel că îi este tot mai dificil să atragă finanţări.

Marţi, Ministerul Economiei, a anunţat că a discutat cu BCR şi Banca Transilvania, principalii creditori privaţi ai Oltchim, care ar fi de acord cu conversia în acţiuni a datoriilor Oltchim. Cele două bănci au acordat finanţări de peste 110 mil. euro combinatului. Şi AVAS are circa 134 mil. euro de recuperat de la Oltchim şi a încercat conversia datoriei în acţiuni, însă PCC s-a opus. Conversia datoriilor Oltchim în acţiuni ar dilua puternic participaţiile principalilor acţionari minoritari, PCC şi Carlson Ventures, care au împreună 32%.

Grupul PCC a chetuit în primăvara acestui an mai multe milioane de euro pentru a-şi consolida poziţia în cadrul Oltchim, ajungând în prezent să controleze circa 17,5% din companie, faţă de 12,1% cât deţinea la începutul acestui an.

Oltchim se chinuie de mai bine de un an să atragă finanţări pentru a-şi duce la capăt planurile de pornire a rafinăriei Arpechim, firma având nevoie de cel puţin 60 mil. euro pentru capital de lucru în vederea aprovizionării secţiei petrochimice de la Piteşti cu materie primă.

Constantin Roibu, directorul general al Oltchim, a declarat cu mai multe ocazii că reprezentanţii PCC fac tot posibilul pentru a împiedica compania să atragă finanţări pentru a deschide rafinăria Arpechim. De cealaltă parte, nemţii spun că la ultima AGA s-au abţinut să mai voteze împotriva atragerii de finanţare de către companie în valoare de 250 mil. euro însă aceasta nu reuşeşte nici în aceste condiţii să facă rost de bani de la bănci.

"Nu vrem să ne implicăm în procesul de alegere a unui management privat la Oltchim ca să nu fim acuzaţi că vrem să preluăm compania fără privatizare. Orice acţiune îndreptată înspre înlocuirea actualei conduceri, care credem că este iresponsabilă, este pe placul nostru. Totuşi credem că deja s-a pierdut prea mult timp şi privatizarea ar fi o garanţie a restructurării Oltchim. Nimeni nu este interesat de restructurare cât timp compania este pe mâna statului. Noi am făcut mai multe propuneri în AGA în acest sens şi statul a votat împotrivă. Pentru un privat restructurarea va fi un lucru firesc", consideră reprezentantul PCC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO