Companii

Gigantul energetic de stat va fi constituit cu orice pret

11.08.2008, 19:33 31

Viitoarea Companie Nationala de Energie ar putea fi constituita in acest an, pana la inceputul sesiunii parlamentare, a declarat presedintele AVAS (Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului), Teodor Atanasiu.
El a spus ca aceasta companie va fi constituita indiferent daca "unii se impotrivesc politic, cum este PSD, care propune o motiune de cenzura de te apuca rasul, care nu are niciun argument".
"Vreau sa fie foarte clar, aceasta companie nationala are avizul de oportunitate al Comisiei Europene. Nu incalca legislatia sau directivele europene. Acest proiect de Hotarare de Guvern are si avizul Consiliului Concurentei (...) Restul sunt probleme personale sau de grup ale unor lideri de sindicat sau ale unor partide politice. Nu exista o incompatibilitate, sunt o gramada de avantaje pe care le-am expus pe site. Au lucrat cinci dintre cele mai mari firme ale lumii, de consultanta la integrare, altele la segmentele specifice pietei", a afirmat Atanasiu.
El a explicat ca liderii de sindicat sunt impartiti in doua tabere, cei care reprezinta 23.000 de angajati din viitorii 30.000 cat ar trebui sa contina o companie nationala sunt "pentru", iar cei care reprezinta 7.000 sunt "impotriva", respectiv cei de la Hidroelectrica.
Potrivit sefului AVAS, opozantii nu au nicio explicatie logica, nici sindicatele nici liderii PSD.
"PSD nu vrea din doua motive: pentru ca nu le-a trecut lor prin cap si apoi in mintea lor ingusta cred ca la noi se procedeaza ca la ei, iar cine conduce o ditamai companie, conduce regiunea. Eu le-am spus clar. Aceasta se va privatiza in timp. Prin vanzare de pachete mici. De ce vrem sa avem un actionariat privat semnificativ in aceasta societate, ca sa fie o presiune asupra managementului pentru performante inclusiv in ceea ce inseamna profit", a afirmat Atanasiu.
El considera ca Romania are nevoie de aceasta companie, pentru ca, desi in tara noastra exista teoretic competitie, nu exista o reala competitie si nu a crescut calitatea sau nu au scazut preturile.
"Avem nevoie de un competitor care sa le oblige sa intre in competitie. Si noi, Romania, acolo unde avem resurse interne sa jucam un rol regional in Europa. Suntem singura tara mare, care nu joaca un rol regional in niciun domeniu. Avem resurse energetice mai mari decat toti vecinii nostri, avem si aceasta obligatie sa cream acel jucator care sa poata sa aiba un rol regional", a declarat presedintele AVAS.
Deputatul PSD Iulian Iancu a declarat recent intr-o conferinta de presa ca PSD va depune o motiune de cenzura in cazul infiintarii companiei.
El a aratat ca Hotararea de Guvern ar fi neconstitutionala si ca, prin aprobarea actului normativ, Guvernul ar ceda in fata "grupurilor de interese din jurul AVAS", mergand pana acolo incat va afecta dramatic sectorul energetic din Romania, cu implicatii directe asupra pretului pe care populatia urmeaza sa-l plateasca pentru energie.
Potrivit lui Iancu, aparitia acestei companii integrate in domeniul energetic va afecta direct toate celelate companii care nu vor face parte din aceasta.
Secretarul general al PC, Codrut Seres, a anuntat la randul sau, saptamana trecuta, ca, daca Guvernul va emite o hotarare privind infiintarea companiei nationale energetice, Alianta PSD+PC va ataca actul in contencios administrativ.
Guvernul a amanat joia trecuta luarea unei decizii privind infiintarea companiei nationale energetice.

Inca o incercare de privatizare a SN Mangalia
Presedintele AVAS a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca Autoritatea nu va renunta la privatizarea SN Mangalia, in ciuda parteneriatului incheiat recent intre santier si o companie de profil din Germania. Atanasiu a spus ca Santierul Naval Mangalia este intr-o asociere cu o firma de profil din Germania, care a facut "o oferta tentanta" statului roman. AVAS a lansat privatizarea la sfarsitul anului trecut, iar negocierile
s-au purtat cu un singur ofertant, care a avut o oferta mult sub valoarea de licitare a santierului si sub pretentiile Autoritatii. Varianta de privatizare va fi licitatie cu strigare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO