Grupul Schlumberger, cel mai mare furnizor global de servicii pentru industria de petrol şi gaze, a ales Ploieştiul pentru dezvoltarea unei baze de clasă mondială, în care vor lucra circa 170 de oameni şi care la finalul lui 2012 va deveni un centru operaţional pentru toate pieţele est-europene.
De 80 de ani aici
"Schlumberger a făcut prima operaţiune în România la o sondă petrolieră din Boldeşti în 1931 şi şi-a continuat activitatea pe această piaţă în ultimii 80 de ani. Acum ne extindem activităţile în contextul în care explorarea şi producţia de hidrocarburi face paşi importanţi atât în România, cât şi la nivel global. Noua bază, de 55.000 de metri pătraţi, este concepută pentru a găzdui toate activităţile Schlumberger din ţară şi va fi o facilitate de clasă mondială care va furniza o serie întreagă de servicii. Aproximativ 170 de oameni vor lucra în noua unitate, dar este spaţiu pentru o extindere viitoare pe măsură ce activităţile se vor dezvolta", explică Stephen Whittaker, reprezentant al departamentului de comunicare externă din cadrul Schlumberger. Această nouă bază de servicii va fi amplasată în parcul de afaceri West Park din Ploieşti, o investiţie realizată de grupul Alinso, parte a conglomeratului belgian Domo, şi omul de afaceri Petrică Uşurelu, proprietarul distribuitorului de materiale de decoraţiuni Piritex.
Magnetismul Mării Negre
În afară de cei 170 de oameni care vor fi nou angajaţi, la Ploieşti urmează să fie transferaţi şi alţi 200 de salariaţi care lucrează în prezent pentru Schlumberger în România.
"Noua bază, destinată exclusiv serviciilor petroliere, va derula operaţiuni pornind de la revitalizarea zăcămintelor mature până la noile explorări din Marea Neagră, inclusiv cele făcute la mari adâncimi. Baza va fi un centru operaţional care va servi toată Europa de Est şi toate companiile petroliere active în România, în frunte cu Petrom, vor avea acces la serviciile livrate de noua bază. Deschiderea oficială este planificată pentru ultimul trimestru al acestui an", a mai precizat reprezentantul Schlumberger.
Marea Neagră a devenit cel mai nou pariu al petroliştilor din România, Petrom alături de gigantul american ExxonMobil având deja primele veşti bune din adâncuri unde explorările au evidenţiat existenţa unei acumulări de gaze de circa 84 de miliarde de metri cubi, de şase ori consumul anual al României. Deocamdată nu se ştie dacă acest zăcământ poate fi exploatat din punct de vedere comercial. Alături de Petrom şi ExxonMobil, şi alte companii au câştigat dreptul de a face explorări în Marea Neagră şi printre ele se numără şi ruşii de la Lukoil.
Un oraş din petrol
Ploieştiul, locul ales de Schlumberger, este cel mai important centru pentru industria de hidrocarburi din România, aici fiind amplasate rafinăriile Petrotel Lukoil şi Petrobrazi, unitate controlată de Petrom. Tot aici este Universitatea de Petrol şi Gaze, dar şi o serie întreagă de companii care lucrează pe partea de echipamente şi servicii pentru industria de profil. De exemplu, anul trecut un alt grup american, texanii de la Lufkin, a început construcţia unei fabrici de utilaj petrolier în comuna Ariceşti din apropierea Ploieştiului în care a anunţat că va investi 126 de milioane de dolari. În 2009 un alt grup american, Cameron, a finalizat o investiţie de 80 mil. dolari tot la Ploieşti pentru utilaj petrolier, în care, potrivit celor mai recente informaţii disponibile, au fost angajaţi 300 de oameni.