Companii

Greii din industrie lângă greii din energie: Europa riscă dezindustrializarea înainte de a deveni verde. Trebuie să trecem de la mania reglementărilor la implementări. Ni se arată doar băţul, nu şi zăhărelul

Autor: Roxana Petrescu

23.05.2024, 09:00 203

Obsesia UE de a reglementa anulează oportunităţi, focusul în domeniul energetic trebuie să fie pe implementare şi inovaţie  Tranziţia energetică se întâmplă, nu este un fenomen reversibil, iar ţările trebuie să fie extrem de flexible în adaptarea planurilor. Strategiile pe orizonturi de zeci de ani, bătute în cuie, sunt de domeniul trecutului Marele pericol este ca Europa să devină dezindustrializată mai repede decât devine verde. La începutul anului 2000, producea 30% din aluminiul global, acum a scăzut ponderea sub 5%. Din exportator de îngrăşăminte, blocul a devenit importator Industriile trebuie ajutate prin scheme suport atent gândite, iar pieţele de capital trebuie să susţină acest efort al tranziţiei făcut de toţi. Băncile sunt invitate să intre în ring ♦ Acestea sunt câteva dintre concluziile din prima zi de la ediţia de anul acesta a Eurelectric Power Summit, unul dintre cele mai mari evenimente dedicate sectorului, ţinut anul acesta la Atena.

Eurelectric este cea mai pu­ternică organizaţie europea­nă dedicată susţinerii intere­selor industriei energetice, care reuneşte mai bine de 3.500 de companii din domeniului utilităţi­lor şi al producerii de energie. Anul acesta, membrii Eurelectric s-au întâlnit la Atena pentru o nouă ediţie a Eurelectric Power Summit, unul dintre cele mai importante evenimente ale sectorului energetic la nivel european, în contextul extrem de delicat al tranziţiei energetice. La nivel european, senzaţia este că multe oportunităţi de creş­tere sunt sacrificate pe altarul regle­mentărilor.

„Ne concentrăm pe evitarea riscurilor, nu pe inovare. Suntem primii care au regle­mentat intelienţa artificială într-o zonă care este acum pe vârf de inovare, suntem primii care au implementat politici de protecţie a datelor, dar care am ajuns să avem 27 de cadre diferite de reglementare în acest sector. Tranziţia energetică se întâmplă şi este independentă de reglementări, ţine de inovaţii. Putem schimba ţintele sau sche­mele de suport, dar nu este vreun dubiu că acest fenomen se întâmplă“, a atras atenţia Leonhard Birnbaum, CEO-ul grupului E.ON. Potrivit acestuia, partea în care toate statele se concentrau pe introducerea regenerabilelor în sistem este o etapă consumată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Urmează ZF Bankers Summit'24