Companii

Grupul Capital incearca sa ridice inca 30 de mil. $ pentru RRC

24.04.2003, 00:00 14

Societatea de investitii Capital a inceput demersurile pentru suplimentarea cu 30 de milioane de dolari a resurselor unuia din fondurile de investitii pe care le administreaza - Romanian Reconstruction Capital (RRC), a declarat pentru Ziarul Financiar Ion Florescu, presedintele Capital.
Grupul Capital este administrator sau co - adviser la trei din fondurile de investitii de pe piata romaneasca: RRC, Romanian Investment Fund (RIF), Societe Generale Romania Fund (SGRF).
RRC este cel mai mic dintre cele trei fonduri, fiind infiintat in 1997 pentru a investi in actiuni ale companiilor romanesti listate la Bursa de Valori si pe Rasdaq.
Fondul a inceput cu un activ net de 6,3 milioane de dolari, care a ajuns in prezent la 11 milioane de dolari, afirma Florescu.
"Activul net al fondului a crescut cu 60% in cinci ani, mult peste performantele burselor straine si romanesti. Tocmai succesul pe care l-am avut in ultimii ani cu RRC ne-a determinat sa ii suplimentam resursele cu 30 de milioane de dolari. Am inceput deja discutiile cu cateva banci de investitii din Londra si estimam ca vom incheia procesul in a doua parte a anului", a precizat Florescu.
Politica de investitii a RRC in ultimii ani a fost de dobandire a unor pozitii de actionar minoritar in companii bune platitoare de dividende. Detinerile cele mai importante ale RRC sunt: 21% din actiunile operatorului portuar Socep Constanta, aproximativ 5% din actiunile Terapia Cluj - Napoca si 10% din actiunile Policolor Bucuresti.
Pe cele doua piete romanesti de actiuni nu mai exista insa prea multe companii atractive pentru investitii, iar cei 30 de milioane de dolari de care ar putea dispune RRC anul acesta vor avea parte de alt tip de plasament.
"Ne vom reorienta politica catre companii nelistate, din sectorul privat, cu activitati in infrastructura, industria usoara si, poate, retail", a precizat Florescu.
In afara de suplimentarea resurselor RRC, Capital va incerca anul acesta sa ridice un fond nou, de data aceasta regional, pentru a investi in companii din Romania, Bulgaria si Serbia.
Pentru a facilita procesul de ridicare a fondurilor, Capital a infiintat la Londra o banca de investitii - New Europe Capital.
In prezent, banca este in curs de a primi licenta de functionare de la FSA (comisia de supraveghere a pietei de capital in Anglia).
Demersurile pentru suplimentarea resurselor RRC au loc intr-o perioada in care majoritatea fondurilor de tara infiintare pentru Romania in 1997 - 1998 au inceput procedurile de exit prin vanzarea tuturor participatiilor.
Aceste fonduri sunt Fondul Roman Post Privatizare, Romanian Investment Company Cyprus (RIC) si Romanian Investment Fund (RIF), ultimul administrat chiar de Capital.
Grupul a preluat administrarea RIF anul trecut.
Fondul, cu un activ initial de peste 60 de milioane de dolari, a intrat in Romania in 1996 - 1997 si a devenit in scurt timp unul din actionarii principali ai mai multor companii romanesti importante: Policolor Bucuresti, Rolast Pitesti, Imsat Bucuresti, Terapia Cluj - Napoca, Motoractive, First Logistic & Distribution, Titan Mar sau Tec Miaco.
Dupa pierderea a aproape jumatate din valoarea fondului, datorita evolutiei defavorabile a Bursei din Bucuresti si a unora din companiile detinute , administrarea RIF a fost preluata de Capital, cu misiunea de a vinde participatiile detinute in cele mai bune conditii. De la preluarea RIF, Capital a vandut actiunile detinute la Imsat si Motoractive si a declansat procedurile de vanzare a Terapia.      
Surse din piata afirma, de asemenea, ca anul acesta vor incepe si demersurile pentru gasirea unui cumparator pentru Policolor, First Logistic & Distribution,Titan Mar si Tec Miaco. Astfel, in 2004, RIF ar putea ramane doar cu participatia de 34,07% din Rolast
Romanian Investment Company (RIC) este administrat de Foreign & Colonial, una din cele mai importante societati de investitii din lume si a investit, in general, in parteneriat cu RIF. Ca si RIF, RIC a fost sau este actionar important in Terapia, Rolast sau Policolor.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24