Companii

GSP ar putea construi doua platforme in Marea Nordului

11.01.2008, 18:04 41

Grup Servicii Petroliere (GSP), companie controlata de omul de afaceri Gabriel Comanescu, are un buget de investitii de 1,3 mld. dolari (860 mil. euro) cu care va cumpara doua platforme de foraj noi si un vas multifunctional, fiind in acest moment in negocieri cu mai multe porturi care ar putea asigura constructia acestor active. Alaturi de cele doua platforme, un alt proiect important al companiei este si refacera sediului in care isi desfasoara activitatea. O platforma noua are o valoare cuprinsa intre 150 si 300 de milioane de euro. Bugetul de investitii va fi asigurat atat din surse proprii, cat si prin finantare externa.
"Desi initial am anuntat ca este vorba despre trei platforme second hand, am luat decizia sa construim doua platforme noi, cu trei picioare, care sa ne permita derularea activitatilor de foraj in Marea Nordului. Constructia unei platforme dureaza aproximativ 20 de luni", a declarat Radu Petrescu, directorul de comunicare al GSP.
GSP mai detine in prezent 5 platforme, din cele sase achizitionate in 2005 de la Petrom, cea mai mare companie romaneasca, 6 vapoare si o macara plutitoare. La jumatatea acestui an a anuntat vanzarea unei platforme catre compania Oriental oil Company din Emiratele Arabe Unite. Pentru achizitia celor sase platforme, GSP a contractat la acea vreme un credit de 125 de milioane de dolari de la cea mai mare banca locala, Banca Comerciala Romania, perioada de rambursare fiind de 7 ani. Creditul a acoperit 85% din valoarea achizitiei, restul provenind din fonduri proprii.
"Vom recurge din nou la finantari externe, dar deocamdata nu suntem in discutii cu vreo banca pentru ca nu am finalizat inca negocierile cu porturile care urmeaza sa construiasca platformele", spune Petrescu.
GSP a obtinut in primele sase luni ale anului trecut un profit net de 4,5 milioane de euro la afaceri de aproximativ 33 de milioane de euro.
In 2006, compania raporta afaceri de 73 de milioane de euro si un profit net de 3,8 milioane de euro. Anul acesta, compania ar putea beneficia din plin de aprecierea barilului de petrol care va favoriza majoritatea jucatorilor din segmentul petrolier.
Avand in vedere ca estimarile analistilor plaseaza barilul de titei chiar pana la 200 $ pana la sfarsitul anului, companiile de foraj vor beneficia de pe urma investitiilor mai mari realizate de companiile de explorare si productie pentru descoperirea de noi zacaminte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO