Companii

Guvernul reesaloneaza datoriile SNTR si o scuteste de penalitati

06.09.2000, 00:00 18



Guvernul a aprobat saptamana trecuta, printr-o nota inaintata de ministrul Agriculturii, reesalonarea datoriilor de peste 500 mld. lei pe care le are la bugetul de stat Societatea Nationala "Tutunul Romanesc" (SNTR), precum si scutirea societatii de la plata penalitatilor pentru aceasta datorie, tot in valoare de circa 500 mld. lei, fapt confirmat pentru Ziarul Financiar de ministrul Finantelor, Decebal Traian Remes.

Ministrul Agriculturii si Alimentatiei (MAA), Ioan Muresan, a prezentat ca argument la prezentarea castigatorului licitatiei de privatizare a SNTR, faptul ca Inter Agro a oferit un pret de 40 milioane $ pentru actiunile societatii, "cu asumarea neconditionata a activelor si pasivelor societatii", in timp ce Leaf Tobacco A. Michailides (LTAM) a conditionat pretul de reesalonarea datoriilor catre bugetul statului.

Datoria SNTR catre bugetul de stat este de 547,7 miliarde lei, iar prin nota s-a solicitat achitarea debitului in termenul maxim prevazut de lege - cinci ani - in rate lunare egale.

"Toate inlesnirile la plata intra in vigoare daca se semneaza si se respecta contractul de privatizare, situatie caracteristica privatizarii a zeci de societati".

Daca contractul nu se respecta, societatea va fi reincarcata cu toate datoriile, a spus ministrul Finantelor, Decebal Traian Remes.

"Toate datoriile fata de bugetul centralizat al statului, precum si fata de bugetele locale, aferente anilor 1998, 1999 si trimestrelor I si II din anul 2000, neachitate la scadenta, sa fie scutite de majorarile de intarziere, aceasta insemnand stergerea de la plata a debitului de 584,047 miliarde lei, rezultat din aplicarea metodei "suveica" si a majorarilor de intarziere corespunzatoare de 544,5 miliarde lei", se mai arata in nota aprobata de Guvern.

LTAM a contestat in justitie decizia MAA privind istigatorul licitatiei de privatizare a SNTR, o decizie definitiva in acest caz urmand sa fie pronuntata de Curtea Suprema de Justitie, pe 18 septembrie. Curtea de Apel pronuntase initial o decizie de suspendare a contractului de privatizare a SNTR, atacata in justitie de MAA.

SNTR detine o cota de piata de 42%-43% din piata interna, care se cifreaza la circa 40.000 tone de tigarete. Societatea a vandut, in 1999, 17.000 tone de tigarete reprezentand 25% din valoarea totala a tigarilor vOndute pe piata.

Societatea are o capacitate de productie de aproape 60.000 tone de tigarete pe an, cu 50% mai mult decat necesarul de consum al pietei.

SNTR a inregistrat, in 1999, un profit net de aproximativ 200 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de circa 3.300 miliarde de lei.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO