Companii

Guvernul sarb spera la privatizari de 150 de milioane de dolari

08.05.2001, 00:00 19



Autoritatile din Serbia au anuntat ca se asteapta sa obtina, in acest an, aproximativ 330 milioane de marci germane (150,5 milioane de dolari) din privatizari. Veniturile din privatizare vor consolida bugetul Serbiei si vor ajuta guvernul sa efectueze plata unor arierate catre populatie.

"Cinci sau sase companii din diferite sectoare economice vor fi scoase la vanzare in urmatoarele saptamani, prin licitatie. Veniturile totale asteptate in 2001 din privatizari sunt de aproximativ 330 milioane de marci", a declarat ministrul Privatizarii, Aleksandar Vlahovici, cu ocazia unui forum al oamenilor de afaceri organizat la Belgrad de compania elena PGI Hellas.

Statul va mai organiza licitatii si pentru contractarea de consultanti financiari in vederea pregatirii privatizarii a inca treizeci de firme, a adaugat oficialul sarb.

Primele companii care vor fi privatizate vor fi trei uzine de ciment, relateaza Mediafax. "Discutiile in legatura cu fabrica Beocin au intrat in faza finala.

Daca discutiile vor esua, licitatia ar putea fi repetata", a precizat Vlahovici. Guvernul fostului presedinte Slobodan Milosevici a selectat, in decembrie 1998, oferta depusa de grupul francez Lafarge pentru uzina Beocin si a optat pentru negocieri directe cu acest grup.

Noul guvern reformator sarb, care a preluat puterea in luna ianuarie, a elaborat un nou proiect de lege privind privatizarea, care va stipula vanzarea firmelor strategice prin licitatie.

Noua lege, care va intra in vigoare la 1 iunie, va permite investitorilor strategici sa cumpere pana la 70% din actiunile firmelor locale, a declarat Vlahovici.

Pe langa uzina Beocin, vor mai fi scoase la licitatie fabricile de ciment Kosjeric si Novi Popovac, a mai declarat ministrul sarb al Privatizarii.

Grupul elen Titan Cement a anuntat ca este interesat sa achizitioneze o parte din actiunile celor doua fabrici. Titan a mai indicat ca Heidelberger Zement si Holderbank sunt principalii sai competitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO