Companii

Harta hotelurilor de cinci stele: de la 12 hoteluri în Bucureşti la Binder Bubi din Sighişoara şi 2 unităţi în comunele Baciu şi Săcălaz

Harta hotelurilor de cinci stele: de la 12 hoteluri în Bucureşti la Binder Bubi din Sighişoara şi 2 unităţi în comunele Baciu şi Săcălaz

Autor: Mirabela Tiron

20.02.2011, 23:50 421

Pe piaţa românească sunt aproape3.600 de camere în hotelurile de cinci stele, adică în jur de 3%din numărul de camere existente în toate unităţile de cazare dinţară, cele mai multe camere cu numărul maxim de stele fiindprezente în Bucureşti.

"Numărul de hoteluri de cincistele existente într-o ţară este un indicator al nivelului dedezvoltare. România nu este bine reprezentată în ceea ce priveştecamerele clasificate la cinci stele, mai ales dacă ne referim laoraşele din provincie", a declarat Lucian Marinescu, seniorassociate al companiei de consultanţă hotelieră TrendHospitality.


Din lista MinisteruluiTurismului lipsesc şase hoteluri

Potrivitdatelor de la Ministerul Turismului şi Dezvoltării Regionale(MDRT), există doar 25 de hoteluri clasificate la cinci stele pepiaţa românească, însă baza de date a ministerului cu privire launităţile de cazare din România nu este completă.

Hoteluri de cinci stele precumEpoque Hotel, deschis anul trecut în Capitală, chiar şi hotelul Rexdin Mamaia nu sunt incluse în baza de date transmisă de MDRT lasolicitarea ZF. Datele din piaţă arată de fapt 31 de hoteluriclasificate la cinci stele. Dezvoltarea unei camere hoteliereclasificată la cinci stele costă între 100.000 de euro şi 120.000de euro, potrivit lui Marinescu.

Statistici oficiale cu privire lavaloarea businessului hotelurilor de cinci stele din ţară nuexistă, însă dacă luăm în calcul un tarif mediu de 100 de euro pecameră şi un grad de ocupare mediu de 50%, atunci încasările anualeînregistrate de hotelurile de cinci stele se ridică la circa 66 demilioane de euro, potrivit calculelor ZF.

Dan Stoeac, administratorulhotelului de cinci stele Elysee din Săcălaz, unul dintre puţinelehoteluri din ţară dezvoltate într-o comună aflată la şaptekilometri de oraşul Timişoara, susţine că deşi hotelul are 20 decamere, este foarte greu ca unitatea să opereze la capacitatemaximă.

"La sfârşitul anului trecut amavut un grad mediu de ocupare de 30%. Oamenii fug de hotelurile decinci stele din cauza preţurilor", a declarat Stoeac. El a mai spuscă tariful pe cameră variază între 70 de euro pentru o cameră dublăşi 150 de euro pentru un apartament cu jacuzzi. "De la jumătateaanului trecut nu s-a mai făcut nicio investiţie în hotel, încercămsă ne susţinem din ce producem."

Hotelul Elysee, deschis în 2008,este înregistrat pe compania Euro Land, deţinută de familiacipriotă Kyriakos.

Un alt manager de hotel de cincistele, Iacob Florin, care administrează hotelul Binder Bubi dinSighişoara, deschis în 2009 de către omul de afaceri GheorgheCălburean, proprietarul firmei de foraj petrolier Dafora Mediaş, adeclarat că numărul de turişti pe care i-a primit hotelul anultrecut a fost în scădere cu 30-40%.

"Anul trecut s-a simţit clar unregres faţă de anul anterior. Cu toate că Binder Bubi este singurulhotel de cinci stele din Sighişoara, pe timp de iarnă, de exemplu,nu este uşor să ţinem hotelul deschis. Avem costuri foarte mari cuîncălzirea, lumina, iar numărul clienţilor este în scădere", a spusIacob Florin. El a mai precizat că majoritatea clienţilor care secazează la hotel, unde o cameră standard costă 290 de lei penoapte, sunt străini.

Călburean a construit hotelul decinci stele pe o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi, cu 52 decamere, 3 săli de conferinţa, 2 restaurante şi un spa. Valoareainvestiţiei nu a fost făcută publică. Hotelul completeazăportofoliul companiei Dafora Turism, care include alte două unităţihoteliere, o pensiune şi un motel.

Pe de altă parte, Nicolae Minea,proprietarul hotelului de cinci stele Hilton din Sibiu (fostulPalace Resort&Spa), care a investit 25 de milioane de euro înafilierea hotelului la lanţul hotelier internaţional Hilton,susţine că operarea sub un brand hotelier internaţional prezintămai multe avantaje.

"Funcţionăm sub anumite standardestabilite de lanţul hotelier. La hotelurile de cinci stele secazează persoanele cu bani, bugetele acestora fiind mai puţinafectate de criză", a spus el, adăugând că numele de Hilton atragemai mulţi turişti.

Deşi pe site-ul internaţional derezervări booking.com apare că tariful unei camere duble este de 80de euro de persoană pentru începutul lunii martie, de fapt acestpreţ nu este unul standard. "Preţul se poate dubla foarte uşor. Deexemplu acum, când avem hotelul aproape plin, cele patru camerelibere se pot vinde la preţuri duble. Preţurile se schimbă automatîn sistemul de rezervări", a spus el, adăugând că a trecut prinaceastă experienţă când încerca să îşi rezerve o cameră la un hoteldin New York. La două ore, tariful pe care îl văzuse pe un site derezervări se dublase, potrivit lui Minea. Pentru anul trecut eraestimată o cifră de afaceri de 5 milioane de euro la Hilton Sibiu.Proprietarul hotelului nu a precizat însă care au fost rezultatelede anul trecut.

Cele mai multe hoteluri afiliatela lanţuri internaţionale operează în Bucureşti.


Capitala, lider lainvestiţii

Cele mai mari investiţii înconstruirea de noi hoteluri de cinci stele s-au făcut în Capitală,unde anul trecut a fost livrat hotelul-boutique de cinci steleEpoque Hotel. În cel mai nou hotel de cinci stele din Bucureşti,care s-a deschis în noiembrie anul trecut, s-au investit 8 mil.euro. Hotelul-boutique, care are 45 de apartamente şi e situat înapropiere de grădina Cişmigiu, este deţinut de compania D&MPerfect Real Estate înfiinţată în 2004 şi controlată de Dan ClaudiuPârău.

Tot anul trecut proprietariiunităţilor de cinci stele au investit în modernizarea sălilor deconferinţe şi a restaurantelor pentru a atrage mai mulţi clienţi şiimplicit pentru a creşte veniturile.

Spre exemplu, o investiţie deaproape 1,2 mil. de euro s-a realizat la hotelul JW Marriott. Şihotelurile Crowne Plaza şi Athénée Palace Hilton au fostmodernizate. George Copos, proprietarul celor două unităţi, aalocat 3,5 milioane de euro în deschiderea a două restaurante şi aunui bar în cadrul hotelului de cinci stele CrownePlaza.

"În Bucureşti există multehoteluri de cinci stele, numărul acestora fiind mai mare decât celal hotelurilor de trei stele. În alte oraşe nu găsim nici măcar unhotel de cinci stele. Există un cerc vicios: investitorii nu fachoteluri de cinci stele pentru că în acea destinaţie nu vinsuficienţi turişti, dar pe de altă parte turiştii nu vor mergeîntr-o anumită destinaţie tocmai pentru că nu există unităţi decinci stele", spune Lucian Marinescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO