Companii

Hidroconstructia cauta sa revina pe crestere cu asfaltul

30.03.2005, 00:00 32


Hidroconstructia, cea mai mare companie de constructie din Romania dupa volumul de afaceri, a inregistrat anul trecut o noua scadere a veniturilor totale, cu aproximativ 2% fata de 2003, pana la valoarea de 117,8 mil. euro (4.775 mld. lei), in contextul unei cresteri a pietei de profil in jur de 10%.


Hidroconstructia este la origine o companie specializata in constructii hidrotehnice, afacerile sale avand o crestere constanta pana in 2002, cand au atins valori record de 135 mil. euro.


Ulterior, volumul de afaceri a inceput sa scada, compania incercand sa se stabilizeze prin intrarea pe noi segmente de pe piata constructiilor.


Compania cauta acum sa se asocieze cu o firma austriaca pentru a investi in facilitati de productie pe piata asfaltului.


"Evolutia rezultatelor financiare reflecta cresterea competitiei pe piata constructiilor, in special cea venita din partea firmelor straine, precum si unele schimbari in structura pietei de profil. Ne concentram si acum pe proiectele de infrastructura mare, de constructii sau reabilitari de drumuri, dar suntem practic subcontractati de catre companiile mari straine, care au experienta in domeniu", a spus pentru ZF Emil Timofti, directorul general al Hidroconstructia SA, care a adaugat ca rezultatele financiare ale companiei sunt inca in curs de auditare.


Compania estimeaza ca a inregistrat un profit net de 4,2 mil. euro (170 mld. lei), valoare apropiata de cea inregistrata in exercitiul financiar precedent.


Ca strategie, Hidroconstructia s-a orientat in ultimii ani catre asocierea cu companii straine de constructii pentru a prinde contracte de valori mari, cu finantare europeana.


Intrarea masiva a constructorilor si a producatorilor de materiale de constructii straini pe piata romaneasca a facut ca in ultimii ani cresterea puternica a industriei constructiilor sa fie captata mai ales de operatorii straini si tot mai putin de companiile romanesti.


Hidroconstructia, care este interesata de o pozitionare cat mai buna in afacerea autostrazilor, tatoneaza intrarea pe piata asfaltului.


"Hidroconstructia intentioneaza sa se asocieze cu o firma austriaca care nu este prezenta inca in Romania, dar care are experienta in acest domeniu (al producerii asfaltului - n.r.). Am comandat deja un studiu de fezabilitate si credem ca este o piata cu un mare potential. Ne-am gandit deja la mai multe locatii", a spus Timofti, care a adaugat ca valoarea unei asemenea investitii poate fi de cateva milioane de euro.


Compania de constructii dispune deja de facilitati de productie de betoane, astfel incat pasul pe piata asfaltului ar putea fi vazut ca o expansiune a portofoliului companiei intr-o zona a industriei cu rate bune de profit.


Pe piata asfaltului exista deja mai multi jucatori printre care se numara si firmele romanesti CCCF si Contrasimex.


In afacerea autostrazilor, estimata la circa 7 mld. euro pentru anii urmatori, Hidroconstructia s-a plasat deja ca subcontractor al firmei americane Bechtel, contractorul general al autostrazii Brasov - Bors.


Compania si-a majorat anul trecut capitalul social prin reevaluare de active, in prezent avand o valoare de 796 mld. lei.


Hidroconstructia s-a privatizat in 1995 prin metoda MEBO (cumpararea actiunilor de catre salariati si conducere), in prezent pachetul de actiuni fiind detinut de catre 7.000 de persoane fizice. Compania numara aproximativ 7.000 de angajati.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO