Companii

Holzindustrie investeste 45 de milioane de euro in energie verde

Holzindustrie investeste 45 de milioane de euro in energie verde

Gerald Schweighofer, proprietarul Holzindustrie Schweighofer

22.03.2009, 15:53 283

Compania austriaca Holzindustrie Schweighofer intentioneaza sa investeasca aproape 45 de milioane de euro in trei centrale pe biomasa.

Gerald Schweighofer, proprietarul companiei, a declarat ca in aceasta primavara Holzindustrie Schweighofer va inaugura o prima centrala termoelectrica de cogenerare la Radauti care va avea o capacitate de productie de 4,9 MW/ora si in alte doua luni va deschide o centrala similara la Sebes care va avea o capacitate mai mica, de doar 2,4 MW/ora.
Schweighofer a spus ca investitiile in cele doua centrale se vor ridica in total la 20 de milioane de euro. Grupul intentioneaza sa demareze o noua investitie mult mai mare in acest domeniu si sa construiasca o centrala de cogenerare cu o capacitate de productie de 8,5 MW/ora, investitie care s-ar cifra la aproape 25 de milioane de euro.
Locatia celei de-a treia centrale nu a fost inca stabilita, existand mai multe variante, printre care si in locul unei foste centrale pe carbune de la marginea unui oras sau in apropierea celorlalte doua capacitati de productie, la Sebes sau la Radauti.
Compania austriaca va derula investitiile in domeniul producerii de energie electrica din biomasa prin firma Gerfor, o subsidiara a grupului, estimand pentru acest an ca aceasta sa inregistreze o cifra de afaceri intre 8 si 10 milioane de euro.
Gerald Schweighofer a explicat ca noile centrale termoelectrice vor functiona cu un combustibil ecologic, producand practic energie din lemnul cazut in paduri si care putrezeste, din rumegusul rezultat din prelucrarea cherestelei, din scoarta de copac, dar si din frunzele uscate sau alte resturi vegetale.
Managerul austriac a precizat ca Holzindustrie a cumparat in ultimii ani suprafete importante de paduri, iar in 2008 chiar si aproximativ 5.000 de hectare de teren agricol in Botosani pe care cultiva vegetatie cu crestere rapida care sa fie recoltate la 7- 10 ani.
Potrivit sursei citate, Holzindustrie intentioneaza sa se extinda si in productia de biodiesel.
Schweighofer a explicat ca productia de biodiesel din biomasa ar putea fi o alternativa in viitor mult mai rentabila decat metoda actuala de productie a biodieselului din rapita sau alte plante vegetale.
Singura problema pe care o intampina compania este, potrivit patronului austriac, faptul ca in Romania nu exista o infrastructura forestiera bine dezvoltata.
"Dorim sa construim drumuri forestiere, la fel ca in Germania, Slovacia, Cehia, Austria. Elvetia are de 20 de ori mai multe drumuri forestiere decat Romania, iar in Austria astfel de drumuri sunt de 10 ori mai numeroase", a mai spus Schweighofer.
Compania austriaca nu intentioneaza sa disponibilizeze niciun angajat in ciuda crizei economice care afecteaza si industria de prelucrare a lemnului. "Ne-am propus sa trecem peste aceasta criza fara sa fim nevoiti sa facem reduceri de personal", a mai spus Gerald Schweighofer.
Managerul austriac a afirmat ca, potrivit estimarilor, la nivel mondial consumul de lemn a scazut cu 35% pe fondul crizei economice, insa a precizat ca Holzindustrie nu-si reduce activitatea sau personalul, deoarece in ultimii ani a investit foarte mult in prelucrarea superioara a lemnului, ceea ce o face extrem de competitiva pe piata.
"Pentru noi fiecare zi este o lupta pentru a putea sa ne vindem produsele. Am incercat peste tot unde este posibil sa facem economii. Suntem fericiti nu daca discutam de profit, ci daca inchidem pe zero in situatia actuala" a mai spus Schweighofer.
Potrivit acestuia, cele doua fabrici Holzindustrie din Romania, de la Sebes si Radauti, nu au avut pierderi anul trecut.
Compania a achizitionat anul trecut fabrica IKEA de la Siret, unitate in care intentioneaza sa angajeze aproximativ 200 de muncitori. Gerald Schweighofer a precizat ca in aceasta fabrica nu se va produce mobilier, ci va fi axata pe productia de placi masive, elemente de imbinare in dinti pentru amenajari, dar si produse de tip "do it yourself".
"Noua fabrica fusese inchisa si am preluat-o practic de la zero. Estimam ca vom angaja in perioada urmatoare aproximativ 200 de persoane in aceasta fabrica", a spus Gerald Schweighofer.
 
Investitii de 215 milioane de euro 
Compania austriaca Holzindustrie Schweighofer are in prezent in Romania doua capacitati de productie la Sebes (judetul Alba) si Radauti (judetul Suceava), investitiile realizate in cele doua fabrici ridicandu-se la 215 milioane de euro.
Fabrica din Sebes a fost infiintata in anul 2003, intinzandu-se pe o suprafata de 35 de hectare, si are 600 de angajati. Unitatea din Radauti a fost deschisa in cursul anului 2008, are 600 de angajati si se intinde pe o suprafata de 50 de hectare.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO