Companii

Honeywell incepe productia de piese auto la Compa Sibiu

20.11.2002, 00:00 210

Compa Sibiu va incepe la sfarsitul acestui an productia de piese auto pentru grupul american Honeywell, a declarat pentru Ziarul Financiar Ioan Deac, director general al Compa. Efectele derularii efective a contractului vor aparea in cursul anului viitor si vor fi vizibile in cresterea cifrei de afaceri a Compa cu cateva milioane de dolari.
"In afara de contractul cu Honeywell, de anul viitor se vor "maturiza" si cele cu Koyo, Krupp  si un alt mare grup international. In aceste conditii, cifra de afaceri a companiei va creste cu 5 - 10 milioane de dolari", a precizat Deac.
Pentru anul acesta, Compa estimeaza o cifra de afaceri de 20-22 milioane de dolari, ceea ce inseamna ca in 2003 ar trebuie sa intervina, numai datorita celor patru contracte, o crestere de cel putin 25% a vanzarilor.
Negocierile dintre Compa si Honeywell privind productia de componente pentru turbosuflante (sisteme de supraalimentare pentru motoare diesel auto) la Sibiu au fost demarate la sfarsitul anului trecut.
Colaborarea Compa - Honeywell va avea o durata de peste cinci ani si a presupus investitii substantiale din partea ambelor parti. Honeywell a contribuit si cu o parte din utilajele pe care vor fi fabricate piesele.
Turbosuflantele marca Garrett, apartinand Honeywell, acopera 48% din piata mondiala de profil si echipeaza motoarele unor marci de automobile precum Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroen, Fiat, Ford Otosan, Iveco, Lancia, DaimlerChrysler, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Saab, Seat sau Volkswagen.
In octombrie 2000, Honeywell ar fi trebuit sa fie preluata, printr-o tranzactie de 45 miliarde de dolari catalogata drept cea mai mare achizitie industriala, de catre cea mai mare companie din lume, General Electric. Tranzactia nu a fost aprobata, insa, de oficialii Uniunii Europene pe considerente de concentrare industriala.



De la Dacia ori Tractorul la Renault sau Krupp
Compa a fost gandita si construita inainte de 1990 pentru a aproviziona societatile mari din industria auto romaneasca: Automobile Dacia, Tractorul Brasov, Aro Campulung sau Autocamioane Roman.
Depinzand aproape 100% de evolutia uzinelor romanesti, compania a avut de suferit odata cu caderea acestora.
Un alt soc a fost privatizarea Automobile Dacia. Cifra de afaceri a Compa depindea, cu cativa ani inainte ca Dacia sa fie preluata de catre Renault, in proportie de 30% de producatorul de automobile. Treptat, pe masura ce activitatea Dacia s-a diminuat, ponderea s-a redus la 15%.
Pentru a umple golul lasat de lipsa comenzilor din partea companiilor romanesti, Compa a fost nevoita sa se orienteze catre export si colaborari cu mari grupuri industriale: Koyo, Krupp, Bosch sau Honeywell.
Colaborarile cu Koyo si Bosch sunt legate de inceperea productiei de diverse componete pentru "Dacia de 5.000 de euro", model ce va fi lansat in 2004.
"Materializarea acestor colaborari vor schimba esential profilul Compa", afirma Ioan Deac.
Compa a obtinut in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de 369,91 miliarde lei (11,2 milioane dolari), mai mare cu 18,6% fata de primul semestru din 2001. Cresterea este superioara devalorizarii monedei nationale in raport cu dolarul - 15%, dar inferioara inflatiei - 23%.
Factorul care a influentat favorabil volumul vanzarilor Compa este cresterea volumului de comenzi si contracte la export, a carui pondere in cifra de afaceri a crescut de la 21,4% - in semestrul 1 din 2001 la 27,1%.
Compania a continuat sa fie afectata, insa, de pierderile din activitatea financiara.
Compania a raportat un profit net de 16,03 miliarde lei pe primul semestru, in scadere cu 16,9% in termeni nominali fata de aceiasi perioada a anului trecut.
In 2001, societatea a obtinut un profit net de 27,8 miliarde de lei.
Compa este detinuta de Asociatia Salariatilor - PAS, cu 51,19% din actiunile societatii. In afara de PAS, actionarii semnificativi ai companiei sunt fondurile de investitii Romanian Investment Company Cyprus - 17,09% si Broadhurst - 7,21%.
In prezent, Compa are un capital social de 78,8 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei.
Ultimul pret al actiunilor Compa, listate la Bursa de Valori, a fost de 2.900 de lei. Capitalizarea bursiera a societatii este de 6,8 milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO