Companii

Hovis a cumparat Somes Dej cu 19 milioane dolari

27.06.2000, 00:00 28



Fondul Proprietatii de Stat (FPS) a semnat ieri cu firma austriaca Hovis contractul de vanzare-cumparare pentru 70% din actiunile detinute la combinatul de celuloza si hartie Somes S.A. Dej, pentru 18,8 milioane de dolari.

Valoarea tranzactiei include datoriile societatii de 13,8 milioane de dolari, pretul pentru pachetul de actiuni - un milion de dolari si investitii de patru milioane de dolari, garantate de Hovis cu valori mobiliare.

Somes S.A., cu o cifra de afaceri pe 1999 de peste 400 de miliarde de lei, profit de aproape 13 miliarde si datorii istorice de aproape 300 miliarde lei, intrase in procesul de lichidare-restructurare, fiind adusa in pragul falimentului de costurile uriase la energia electrica si gaze.

Hovis este o Casa de Comert international specializata pe comertul de celuloza, cu un capital de 18 milioane de silingi austrieci, si care in ultimii doi ani a inceput sa se orienteze si spre sectorul industrializarii celulozei si hartiei. Firma austriaca detine deja mai multe companii din Europa Centrala de Est care opereaza in domeniu.

"Somes Dej a fost salvata in ultima clipa", a declarat Alin Giurgiu, directorul general executiv al FPS. El a afirmat ca Hovis si-a asumat un plan de restructurare a societatii acceptat de toti creditorii.

Combinatul de celuloza si hartie Somes Dej a intrat in luna decembrie a lui 1998, in reorganizare judiciara. In momentul declansarii procedurii, sociatatea avea datorii de aproximativ 250 miliarde lei catre furnizori si bugetul statului.

Prin contractul de vanzare-cumparare, firma austriaca se obliga sa investeasca cele patru milioane de dolari in termen de patru ani si sa nu faca restructurari care sa conduca la concedieri colective pana la 31.12.2000.

Jurriaan Hovis, directorul firmei Hovis, a declarat ca Somes Dej are nevoie de investitii de circa 30 de milioane de dolari pentru retehnologizare, suma urmand a fi esalonata pe durata a trei-patru ani.

El a spus ca obiectivul prioritar al Hovis il constituie dublarea capacitatii de productie de celuloza a Somes S.A., de la 60.000 de tone anual, la circa 120.000 de tone, precum si a cresterii productiei de hartie de la 30.000 de tone anual, la circa 50.000 de tone. Potrivit afirmatiilor lui Hovis, un asemenea nivel al productiei ar asigura supravietuirea fara probleme a societatii in urmatoarele decenii.

Hovis a precizat ca majorarea productiei se va realiza in paralel cu aplicarea unor masuri de protectie a mediului.

Firma austriaca a beneficiat de consultanta financiara din partea CAIB Financial Advisers (membra a Grupului Bank Austria Creditanstalt) si a KPMG.

Somes Dej reprezinta a cinsprezecea societate privatizata din industria celulozei si hartiei dintr-un total de 23.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO