Companii

Iahturi americane pe piata romaneasca

10.12.2004, 00:00 86

Hunter si Silverton, doi dintre cei mai mari producatori americani de iahturi, au ca obiectiv vanzarea anul urmator a 2-5 yahturi pe piata romaneasca.
Companiile au venit aici in urma incheierii unui contract de distributie cu firma romaneasca Black Sea Magic.
"Am incheiat zilele acestea contractul cu reprezentantul celor doi producatori prin care vom incepe sa vindem in Romania iahturile cu velier Hunter si iahturile cu motor Siverton", a declarat Cristi Baisan, proprietarul firmei Black Sea Magic.
Hunter este cel mai mare producator de iahturi veliere din Statele Unite ale Americii si Marea Britanie, iar Silverton este al treilea producator din SUA de iahturi cu motor.
Pentru anul 2005, compania Black Sea Magic si-a propus sa vanda in jur de 2-5 iahturi si sa realizeze o cifra de afaceri de 500.000 de euro. "Desi nu este foarte mare, piata este extrem de dinamica, astfel ca noi ne-am propus dublare a cifrei de afaceri de la an la an in urmatorii trei ani", a mai spus Baisan.
Investitia in aceasta companie, care este o afacere de familie, a fost de circa 300.000 de euro. "Obiectivul nostru este, ca pe langa vanzare, sa incercam sa formam piata, astfel ca vom introduce si cursuri de specialitate si vom face si croaziere. Pe termen lung vizam introducerea unui serviciu de inchiriere. Nu stim cat de mare este piata.  Vrem sa avem o expunere pentru 900 -1.000 de persoane, din randul managerilor si oamenilor de afaceri", a spus Baisan. Compania va livra iahturi si pentru piata Bulgariei.
Pretul unui iaht cu velier este cuprins intre 40.000 de dolari si 300.000 de dolari, iar al unui iaht cu motor intre 200.000 si 800.000 de dolari. La ora actuala pe piata romaneasca exista doua companii importante care comercializeaza iahturi Euronautica si Neptun Yacht.
Piata ambarcatiunilor a fost puternic franata in Romania datorita conditiilor precare a marinelor si porturilor. "Punctul nostru de lucru va fi la marina privata de la Eforie Nord, care s-a deschis anul acesta", a mai spus Baisan.
Baisan este un cetatean roman plecat in Marea Britanie dupa Revolutie, intors in Romania anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO