Companii

IAR a facut in trei luni profit dublu fata de tot 2005

02.06.2006, 00:00 14

Compania IAR Brasov, specializata in constructia si reparatia de elicoptere, a incheiat primul trimestru al anului cu un profit net de 5,8 milioane de lei (1,6 milioane de euro) in ciuda faptului ca cifra de afaceri a scazut usor si a pierderii de peste 400.000 de euro din activitatea financiara, conform unor surse apropiate societatii.

Actiunile IAR au fost anul acesta printre cele mai profitabile titluri de pe piata de capital cu o crestere de peste 100%.

In perioada similara a anului trecut compania inregistrase un profit net de 2,5 milioane de lei, suma apropiata de profitul inregistrat in intregul an.

IAR a inregistrat anul trecut o scadere puternica a profitului net, care a scazut cu 82% pana la circa 700.000 de euro, dar asta mai ales din cauza cheltuielilor financiare mari inregistrate in ultimul trimestru. Compania si-a reevaluat creantele si datoriile in valuta, operatiune din care a reiesit o pierdere de circa 5 milioane de euro.

Cifra de afaceri a crescut anul trecut cu 6% in euro, depasind usor nivelul de 25 de milioane de euro. Conducerea companiei nu a putut fi contactata ieri pentru a comenta rezultatele financiare.

Si in primul trimestru al anului, cheltuielile financiare au afectat profitul operational, in conditiile in care profitul din exploatare a companiei s-a ridicat la 8,5 milioane de lei (2,4 milioane de euro).

IAR a anuntat in a doua parte a anului trecut intentia de a contracta un credit in valoare de 10,3 mil. $ (8,5 mil. euro) pentru a-si asigura capitalul de lucru necesar derularii a doua contracte pentru modernizarea unor elicoptere pentru aviatia si marina romana. Valoarea celor doua contracte care intra in cadrul programului NATO se ridica la circa 25 mil. $ (peste 20 mil. euro).

IAR lucreaza la acest proiect alaturi de compania israeliana Elbit Systems, care va furniza partii romane echipamente electronice si sisteme pentru zborurile de noapte, acest contract fiind destinat alinierii flotei romanesti la standardele impuse de NATO.

Compania a inceput sa lucreze in urma cu trei ani in cadrul unui contract cu armata Emiratelor Arabe Unite, care prevede livrarea a 25 de elicoptere Puma.

Contractul ar urma sa fie finalizat anul viitor. Conform ultimelor date disponibile, IAR Brasov are asigurate contracte de productie pentru aproape intreaga capacitate pana in anul 2007, avand, in plus, contracte si pentru anii 2008 si 2009. Valoarea totala a contractelor incheiate de IAR se ridica la sfarsitul lunii iunie la peste 296 de milioane de lei (82 mil. euro).

Actiunile companiei au crescut puternic anul acesta, spre deosebire de majoritatea actiunilor listate, una dintre cauze fiind aparitia pe piata a informatiilor privind intentia statului de a privatiza compania.

Ultimele tranzactii de pe piata RASDAQ cu actiunile constructorului de elicoptere s-a realizat la 2,65 lei/actiune, capitalizarea bursiera a societatii fiind de 14 milioane de euro. De la inceputul anului actiunile companiei au urcat cu peste 110%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO