Companii

IBM, responsabil de serverele FIAT pentru sase miliarde de dolari

23.05.2001, 00:00 22



Producatorul de echipamente IT si grupul Fiat au semnat, la inceputul acestei saptamani, un acord in valoare de 6 miliarde de dolari, prin care compania americana va administra sistemele de computere ale firmei italiene.

Potrivit Financial Times, acordul reprezinta pentru IBM o victorie importanta asupra principalului sau rival, Electronic Data Systems, fiind in acelasi timp unul dintre cele mai importante contracte de externalizare incheiate pana acum in Europa.

De asemenea, castigarea licitatiei organizate de Fiat reprezinta o importanta victorie pentru divizia de servicii a IBM, ce are o pondere de aproximativ 40% in totalul veniturilor companiei americane.

Recentul succes inregistrat de divizia de servicii - ale carei vanzari totale au urcat cu aproximativ 18%, pana la 8,9 miliarde de dolari, in ultimul trimestru al anului fiscal trecut - a ajutat, potrivit oficialilor IBM, compania sa reduca din pierderile datorate scaderii ritmului de crestere economica de pe piata nord-americana.

"Este o importanta victorie pentru IBM, mai ales daca privim prin prisma faptului ca de cateva trimestre incoace, oficialii companiei s-au laudat cu rezultatele inregistrate de divizia de servicii", a declarat Joseph Beaulieu, de la Morningstar.

IBM spune ca in baza contractului, ce are o durata cuprinsa intre sapte si zece ani, compania se va ocupa de managementul sistemelor electronice de plata, administrare a comenzilor precum si diverse sisteme IT.

Acordul este parte a unei aliante intre IBM, doua filiale ale sale din Italia si doua subsidiare Fiat, cele cinci companii lucrand in comun la dezvoltarea de solutii software pentru e-commerce, dedicate in special domeniului auto.

De pe urma celor peste 2.600 de persoane implicate in aceasta activitate, grupul de firme se asteapta la incasarea a aproximativ 614 milioane de dolari anual, suma din care partea leului va merge la divizia de servicii a IBM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO