Companii

Immoeast: Romania, principala piata din Europa de Sud-Est

Immoeast: Romania, principala piata din Europa de Sud-Est

Prima achizitie realizata in acest an de Immoeast a fost parcul de afaceri Victoria Park, dezvoltat in nordul Bucurestiului de catre compania belgiana Liebrecht & wooD

03.05.2007, 19:59 69

Fondul de investitii austriac Immoeast, cel mai mare investitor strain de pe piata imobiliara romaneasca, va investi 2,6 miliarde de euro in urmatorii doi ani in Romania, Bulgaria si fostele state iugoslave, potrivit datelor Immoeast.
Grupul austriac isi va majora capitalul social cu circa 3 miliarde de euro, pentru finantarea programului de investitii de 6 miliarde de euro alocat pentru extinderea catre Europa Centrala si de Est, inclusiv Romania. Potrivit informatiilor grupului, cea mai mare parte din aceasta investitie, respectiv 43% va fi directionata catre tarile din sud-estul Europei, Romania, Bulgaria si fostele state iugoslave.
Austriecii detin in prezent 40 de proprietati pe piata locala, portofliul de proiecte ajungand la finalul primului trimestru din acest an la 1,4 miliarde de euro. Immoeast detine in Romania proiecte totalizand 2,1 milioane de metri patrati, printre cele mai importante fiind S-Park, Iride Business Park, Polus Center Cluj si Polus Center Constanta.
"Din punct de vedere geografic, centrul de interes al Immoeast se va muta din Europa Centrala si de Est spre Europa de Sud-Est si spre Romania, principala noastra piata.
Potrivit programului de investitii pentru acest an, ponderea proiectelor dezvoltate in totalul investitiilor va creste la aproximativ doua treimi. In plus, segmentul comercial va castiga teren in detrimentul spatiilor de birouri", a declarat Karl Petrikovics, directorul general al Immoeast.
Programul de investitii in valoare de 5,3 miliarde de euro pentru perioada 2006-2007 a fost finalizat deja in al treilea trimestru al anului trecut, astfel ca investitiile programate pentru 2007 au fost initiate in trimestrul patru al anului 2006.
"In functie de subscrierea finala si de pretul oferit, capitalul plasat va ajunge probabil la circa 3 miliarde de euro. Capitalul atras va crea conditiile pentru finantarea unui program de investitii deja stabilit care totalizeaza 6 miliarde de euro", afirma reprezentantii Immoeast.
In urma finalizarii acestui program de investitii, activele imobiliare ale Immoeast vor creste la 12 miliarde de euro, in 12-18 luni.
De la inceputul anului fondul a anuntat ca a realizat achizitii si dezvoltari de circa 500 de milioane de euro pe piata romaneasca, cea mai importanta tranzactie fiind preluarea proiectului Polus Center din Constanta pentru 185 de milioane de euro in luna martie a acestui an.
Prima achizitie realizata in acest an de Immoeast a fost parcul de afaceri Victoria Park, dezvoltat in nordul Bucurestiului de catre compania belgiana Liebrecht & wooD, intr-o afacere de 60 de milioane de euro.
Ulterior, Immoeast a realizat cea mai mare achizitie de pe piata locala de birouri, preluand un alt parc de afaceri din zona de nord a Bucurestiului, S-Park, intr-o tranzactie de peste 100 de milioane de euro. S-Park este dezvoltat de firma Primavera Development, controlata de actionarii firmei de constructii ACMS. Immoeast a intrat anul acesta si in sectorul logistic, unde a achizitionat firma Logistic Contractor, prin intermediul careia va dezvolta un parc logistic in care va investi 70 de milioane de euro.
In plus, austriecii au patruns si pe segmentul rezidential prin achizitionarea unei participatii de 25% in compania de dezvoltare imobiliara Adama din Bucuresti, in care va investi aproape 60 de milioane de euro.
Cea mai recenta achizitie a Immoeast a fost centrul comercial Euromall din Galati, in urma unei tranzactii de tip forward purchase care va ajunge la 60 de milioane de euro.

Apetit ridicat pentru achizitii

Prima achizitie realizata in acest an a fost parcul de afaceri Victoria Park, dezvoltat in nordul Bucurestiului de catre compania belgiana Liebrecht & wooD, intr-o afacere de 60 de milioane de euro.
Immoeast a cumparat S-Park din zona de nord a Bucurestiului, in urma unei tranzactii de peste 100 mil. euro.
Cea mai mare tranzactie realizata in acest an a fost preluarea proiectului Polus Center din Constanta pentru 185 mil. euro intr-un contract forward purchase (plata se face pe masura ce proiectul avanseaza).
Pe segmentul logistic, Immoeast a achizitionat firma Logistic Contractor, prin intermediul careia va dezvolta un parc logistic cu o suprafata de 100.000 de metri patrati, in urma unei investitii estimate la aproximativ 70 mil. euro.
Austriecii au achizitionat o participatie de 25% in compania de dezvoltare imobiliara Adama din Bucuresti, in care va investi aproape 60 mil. euro.
Immoeast a cumparat recent centrul comercial Euromall din Galati, pentru 60 mil. euro intr-o tranzactie de tip forward purchase.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO