Companii

Impact simte in contul de profit scaderea puterii de cumparare a euro

01.11.2004, 00:00 20

Constructorul de vile Impact Bucuresti a incheiat primele noua luni ale anului cu o crestere de 11% a profitului net fata de perioada similara a anului trecut, in conditiile in care vanzarile companiei au urcat cu aproape 40%.
In primele noua luni ale anului compania a obtinut un profit net de 129 miliarde de lei (3,1 milioane de euro) si a inregistrat vanzari de 601 miliarde de lei (14,6 milioane de euro).
Conform reprezentantilor Impact, compania s-a confruntat in primele noua luni cu o crestere a costurilor pentru vilele pe care le construieste din cauza scaderii puterii de cumparare a euro. Costul materialelor de constructii utilizate de companie a urcat cu 29% in perioada ianuarie-septembrie 2004 fata de perioada similara a anului trecut, iar cheltuielile cu forta de munca au urcat cu 4%.
Compania a reusit sa inregistreze crestere de profit la finalul trimestrului al treilea, in conditiile in care incheiase prima jumatate a anului cu o scadere a profitului net. Impact se numara printre cele mai urmarite companii de la  Bursa de Valori Bucuresti datorita cresterilor semnificative de profit si a castigurilor mari inregistrate de investitori in ultimii ani. Actiunile companiei au adus anul acesta castiguri mai mici decat piata bursiera in ansamblu.
Chiar daca cifra de afaceri a companiei a urcat cu 40%, Impact a dublat in primele trei trimestre ale anului valoarea contractelor de constructie de vile semnate, acestea insumand in primele noua luni ale anului 28 milioane de euro, fata de 13 milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut. Reprezentantii Impact afirmau ca la efectul negativ aspra rezultatelor al cresterii costurilor de constructie, s-a mai adaugat in prima jumatate a anului si intarzierile in acordarea autorizatiilor de constructie din cauza alegerilor locale.
Compania se pregateste sa lanseze in aceasta toamna o oferta publica de obligatiuni prin care spera sa atraga finantare pentru proiectele constructie de locuinte pe care vrea sa le demareze.
Emisiunea ar urma sa se ridice la 7-8 milioane de euro si ar urma sa finanteze in principal un proiect de constructie de locuinte pe care Impact vrea sa il demareze in Bucuresti. Ansamblul rezidential Green Field pe care Impact vrea sa il construiasca incepand de la finalul acestui an ar urma sa fie cel mai mare proiect rezidential al companiei, urmand sa includa aproximativ 1.200 de locuinte.
Dupa ce si-a extins activitatea la Constanta si Oradea, Impact vrea sa ajunga la anul acesta si la Ploiesti, unde si-a propus sa construiasca un ansamblu rezidential in valoare de 5 milioane de euro, care ar urma sa cuprinda 60 de vile. Compania a demarat si lucrarile la o cladire de birouri in Bucuresti care va gazdui dupa finalizare sediul Impact. Cladirea, a carei constructie este finantata in leasing de compania germana MTS Leasing va fi finalizata in primavara anului 2006.
Actiunile Impact au avut o evolutie oscilanta de la inceputul acestui an, si au inregistrat o crestere puternica in ultimele doua saptamani pe fondul aprecierii generalizate a preturilor actiunilor de la Bursa si dar si datorita investitorilor care au incercat sa anticipeze rezultatele financiare pe trimestrul al treilea. Ultima tranzactie de vineri cu actiunile companie s-a realizat la 5.500 lei/actiune, la care capitalizarea bursiera a Impact este de 68 milioane de euro. Principalul actionar al companiei este Dan Ioan Popp, care detine aproximativ o treime din actiuni.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO