Companii

In plina era digitala, productia locala de tehnologie e la pamant

04.07.2006, 20:00 36

In plina era digitala, productia industriala de echipamente radio-TV si de telecomunicatii scade drastic, fiind ramura care pierde cel mai mult in Romania in ultimii ani.
Astfel, industria de profil a suferit anul trecut si in primele patru luni ale acestui an cele mai mari scaderi dintre toate ramurile industriei, de 37%, respectiv 29%. Productia acestor echipamente (componente electronice, aparate telefonice, televizoare, echipamente de telecomunicatii) este evaluata la 316 milioane de euro, adica 0,5% din productia industriala.
Dupa cresterile de productie de 16% in 2003 si de 14% in 2004, aceasta industrie a intrat pe o panta puternic negativa, in pofida cererii crescute pentru aceste echipamente. De ce?
"De doi ani, aceasta industrie sufera de pe urma concurentei importurilor si a investitiilor reduse", explica Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP).
Industria de echipamente radio-TV si de telecomunicatii este afectata de dependenta unor producatori de piata interna si de marii clienti, dar si de concurenta produselor asiatice, spun jucatorii de pe aceasta piata. Totusi, cine a reusit sa isi diversifice obiectul de activitate si sa exporte a avut de profitat, arata informatiile din piata.
Industria de profil este controlata de cateva mari companii, pe primul loc situandu-se Alcatel Romania, cu afaceri de 150 de milioane de euro anul trecut, in crestere cu 67% fata de 89,9 mil. euro in 2004. Alcatel Romania a fost infiintata in 1991 la Timisoara si furnizeaza solutii complete de telecomunicatii.
"Noi suntem intr-o situatie privilegiata, pentru ca am depasit partea de hardware (productie de echipamente, nr. red.), iar problemele din aceasta ramura nu ne-au afectat. Nu mai vindem echipamente, ci inteligenta", spune Adina Ionescu, director de comunicare la Alcatel Romania. Alcatel exporta acum produse de software pentru 80 de tari, depasind faza de productie de echipamente de radio-TV si telecomunicatii.
Alcatel este secondata de Solectron Timisoara, subsidiara din Romania a corporatiei americane Solectron Corporation, unul dintre producatorii de top de echipamente electronice pe plan mondial. Solectron a obtinut anul trecut o cifra de afaceri de 66 mil. euro, in crestere cu 21% fata de 54,5 mil. euro in 2004.
Solectron produce la Timisoara aparatura electronica, de telefonie mobila si fixa si centrale telefonice, atat in componente finale, cat si subansambluri.
Clasamentul celor mai mari trei companii de profil este incheiat de Intrarom Bucuresti, cu afaceri in scadere cu 40%, pana la 35,2 mil. euro anul trecut, fata de 56,9 mil. euro in 2004. "Anul trecut, reducerea afacerilor a fost cauzata de reducerea exportului, dar si de intarzierea unor proiecte din sectorul public pentru care Intrarom livreaza echipamente", spune Magda Mischie, director de PR la Intrarom.
Compania produce echipamente electronice si de telecomunicatii, furnizand astfel de solutii in primul rand catre piata externa si apoi pentru diversi clienti locali, dintre care cel mai mare este statul roman. Afacerile Intrarom isi vor reveni anul acesta, spune Magda Mischie, datorita unor contracte de furnizare de echipamente semnate cu Ministerul Justitiei si CFR Calatori. Intre cele mai mari companii din aceasta industrie se numara si Electromagnetica, Felix Telecom si Topex Public Switching, toate trei din Bucuresti.
Electromagnetica si-a schimbat insa in ultima perioada domeniul de activitate de la productia de echipamente radio-TV si de telecomunicatii la productia de aparatura si instrumente de masura, verificare si control.
Topex Public Switching a avut anul trecut o cifra de afaceri de 5,6 milioane de euro, in crestere cu 14% fata de 4,9 mil. euro in 2004. "Topex produce in primul rand pentru exportul pe piata UE", afirma Cristina Gospodaru, PR manager al companiei. In opinia sa, unele companii din aceasta industrie sufera de pe urma dependentei de piata interna si de clientii majori.
Productia autohtona de componente electronice a scazut anul trecut cu 25% si cu 12% in primele patru luni ale acestui an. In cazul echipamentelor pentru telecomunicatii cu fir, scaderea a fost de 37% anul trecut si de 82% in primele patru luni ale anului, conform unui studiu al Comisiei de Prognoza pe aceasta tema.
In pofida reducerii productiei, exporturile acestor produse au continuat sa creasca, la fel ca si afacerile celor mai mari producatori din domeniu. Exportul de televizoare a crescut de 4 ori in primele patru luni, exportul de componente electronice a sporit cu 42%, iar echipamentele de comunicatii cu 68%. Singura scadere la export a avut loc la aparatele telefonice, cu minus 92% in primele patru luni ale anului.
Pana acum, majoritatea investitiilor straine
s-au orientat catre dezvoltarea serviciilor de telecomunicatii si mai putin pe productia de echipamente pentru acest domeniu, arata studiul Prognozei. Situatia se va schimba in viitor, pe masura ce va creste cererea din comunicatii, iar interesul investitorilor pentru productia de profil va creste, arata studiul, care prognozeaza o crestere anuala de 4% a productiei din aceasta industrie in perioada 2007-2010 si de 2% anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO