Companii

In Statele Unite, muncitorii au mai putine sarbatori

20.11.2002, 00:00 18

In Statele Unite, rata productivitatii a crescut cu un procentaj mediu de 2% pe an in ultima jumatate a anilor '90, conform cifrelor publicate de Conference Board, un grup de analiza economica din New York. In Europa, cresterea a fost de numai 1,3%. Ritmul cresterii ratei productivitatii se accelereaza in Statele Unite: acesta a fost de 5,3% in anul ce s-a incheiat in septembrie.
Diferenta din ce in ce mai mare in termeni de productivitate ar putea accentua contrastul dintre standardele de viata ale celor doua regiuni si dominatia americana asupra economiei globale, spun economistii si investitorii.
"Muncitorii americani lucreaza mai multe ore si au mai putine sarbatori. Daca mai adaugam si tehnologia avansata, vom afla de ce aici productivitatea creste cu un ritm mai accelerat", spune un analist.
Cresterea productivitatii este vitala pentru imbunatatirea standardelor de viata pentru ca permite economiilor sa avanseze fara o accelerare paralela a cresterii ratei inflatiei. Din moment ce legaturile dintre economii s-au intarit, importanta productivitatii a crescut in cazul companiilor care concureaza pe plan international.
Presedintele Rezervelor Federale Americane Alan Greenspan a declarat ca situatia sectorului investitiilor in afaceri se va redresa pe masura ce companiile vor incepe sa culeaga roadele unei eficiente sporite.
Comisia Europeana a dezbatut acest subiect in cadrul unui raport publicat saptamana trecuta. "Cresterea productivitatii va continua sa fie nesemnificativa si in anul urmator, ceea ce va afecta companiile", se spune in cadrul raportului.
Lucrurile nu au stat astfel in trecut, conform datelor Comisiei Europene. In timp ce productivitatea a crescut cu o rata medie de 1,5% din 1961 pana in 1990 in Statele Unite, Europa a inregistrat o crestere medie de 3% pe an, iar Japonia 5,1% pe an.
Situatia s-a schimbat intre anii 1996 si 2000, cand rata productivitatii in Statele Unite a crescut cu 2% pe an, in Europa cu 1,3% si Japonia 1,5%.
Motivele sunt evidente, spun economistii. Mai intai, guvernele europene impun impozite mai mari si mai multe reglementari asupra companiilor in comparatie cu guvernul american. Apoi, angajatii europeni lucreaza mai multe ore si primesc beneficii mai mari, iar legislatia muncii nu este foarte permisiva in cazul disponibilizarilor.
Diferenta s-a accentuat in ultimii ani pentru ca Statele Unite au liberalizat o serie de industrii, in timp ce Europa si-a mentinut controlul asupra acestora. In plus, companiile americane folosesc o tehnologie avansata la scara larga, ceaa ce duce la o eficienta sporita.
In 2001, productivitatea europeana reprezenta 69% din cea a Statelor Unite, conform Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica.
Incapacitatea de a spori competitivitatea afecteaza profitabilitatea companiilor europene, a aratat Ulrich Ruetz, director executiv al Beru AG, o companie germana producatoare de sisteme de ignitie.
Guvernele europene sunt constiente de aceasta disparitate si incearca sa ia masuri pentru inlaturarea obstacolelor din calea cersterii productivitatii. In cadrul unui summit european de acum doi ani, acestea au stabilit un scop comun de a deveni impreuna cea mai competitiva economie din lume pana in anul 2010.
tari precum Franta, Spania, Italia si-au revizuit legislatiile privitoare la forta de munca, insa majoritatea masurilor au atras proteste din partea sindicatelor.
Analistii din Statele Unite si Europa prevad ca aceasta diferenta se va accentua in anii urmatori. Goldstein, din cadrul Conference Board a estimat ca in timp ce cresterea productivitatii in Statele Unite va atinge o rata de 2,5% in prima jumatate a anului 2003, Europa va inregistra o crestere de 1,5%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO