Companii

InBev inchide sase luni fabrica de bere din Blaj, unul dintre primii cinci angajatori din oras

InBev inchide sase luni fabrica de bere din Blaj, unul dintre primii cinci angajatori din oras
20.09.2009, 16:20 79

InBev Romania, cel de-al treilea producator de bere de pe planlocal, va suspenda activitatea fabricii de bere din Blaj inperioada 1 octombrie 2009 - 31 martie 2010, pe fondul scaderiicererii de bere pe plan local, si va trimite in somaj tehnic 110din cei circa 180-200 de angajati ai unitatii de productie.
Vanzarile de bere au intrat pe o panta descendenta in noiembrie2008 si de atunci nu au mai revenit pe crestere, rata de scaderefiind cuprinsa intre 1% si 25% in ultimele noua luni (pana in iulieinclusiv).
"Masura a fost luata ca urmare a scaderii cererii, determinata atatde contextul economic, cat si de sezonalitate. In aceasta perioada,vom continua productia de bere in fabrica noastra de la Ploiesti",au declarat reprezentantii companiei.
Acestia au adaugat ca fabrica de malt de la Blaj va ramaneoperationala in aceasta perioada si ca angajatii care vor fitrimisi in somaj tehnic vor primi in urmatoarele sase luni toatedrepturile prevazute de legislatie si de contractul colectiv demunca, fara a preciza insa valoarea salariilor.
Au inchis si fabrica de la Baia-Mare
"Pentru a minimiza efectele asupra celorlalte departamente se varecurge, acolo unde este posibil, la solutia rotatiei de personal.Principalele argumente ale acestei decizii sunt evitareaconcedierilor, optimizarea raportului cerere-oferta si mentinereapozitiei competitive a InBev Romania pe piata", au mai spusreprezentantii InBev.
Aceasta nu este prima decizie majora de eficientizare a costurilorpe care filiala locala a producatorului de bere belgian a luat-o inultimii ani. In toamna anului 2007, InBev a transferat capacitateade productie a fabricii sezoniere din Baia Mare in principalafabrica a companiei, la Ploiesti.
Astfel, potrivit estimarilor ZF, fabrica de la Blaj a realizat inultimii ani peste un milion de hectolitri, asigurand aproximativ30% din productia de bere a InBev Romania. Aceasta a fost cea maimare fabrica a producatorului pana la inceputul anilor 2000,inainte sa fie incheiat parteneriatul cu Efes Breweries pentruachizitia fabricii din Ploiesti.
In conditiile in care InBev si-a asigurat stocurile pentru lunileurmatoare, considerate extrasezon in industria berii, aceastainchidere temporara a fabricii de la Blaj reprezinta pentru filialalocala a producatorului belgian o modalitate de a diminuacosturile, dar si de a putea reduce preturile. Daca insa nu va aveastocuri suficiente, producatorul de bere are posibilitatea de aimporta de la fabricile InBev din tarile vecine.

Un producator de top in Blaj

Potrivit lui Gheorghe Valentin Rotar, primarul din Blaj, localitatecu aproximativ 15.000 de locuitori, InBev se situeaza in top cincicei mai mari producatori din Blaj, dupa filiala locala aproducatorului de unelte de constructii Bosch, producatorul demasini-unelte Iamu, producatorul de mobila StratusMob si o altafirma privata din localitate, al carei nume nu l-a mentionat.
"Au probleme pentru ca nu pot vinde, de aceea reduc productia, insasunt cu toate darile la zi", a declarat Rotaru, adaugand ca nu esteprima data cand fabrica detinuta de InBev la Blaj isi inchideportile temporar.
"Nu este pentru prima data cand inchid temporar fabrica. S-a maiintamplat odata la inceputul anilor 2000, cand de asemenea auinchis-o pentru trei sau patru luni. Aceasta inchidere temporarareprezinta o pierdere, dar aceasta este situatia economica actuala.Bosch de asemenea nu a lucrat anul acesta patru luni, dar a platitangajatii in aceasta perioada, iar Iamu a redus personalul cu 50%de la inceputul anului si acum a inceput din nou sa angajeze", acompletat primarul orasului Blaj.
Fabrica de bere de la Blaj a fost primul centru de productieachizitionat de grupul belgian Interbrew pe piata romaneasca in1994 si a fost locul de unde a fost lansata pe piata marcaBergenbier, unul dintre primele trei branduri de bere din Romaniain ultimii ani.
Ulterior, belgienii au mai cumparat o fabrica la Baia Mare (inchisain 2007) si au semnat un joint-venture cu grupul Efes pentrupreluarea a 50% din actiunile fabricii Romanian Efes Brewery de laPloiesti si in octombrie 1999 s-a format Interbrew EfesBrewery.
In prezent, activele InBev din Europa Centrala si de Est, inclusivRomania, sunt scoase la vanzare de grupul AB - InBev, proprietarulanuntand ca aceasta zona din Europa nu reprezinta un punct cheie instrategia viitoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO