Industrie

Analist BT: Dinamica medie anuală a inflaţiei se va situa la 1,5% în 2017 şi va accelera la 2,7% în 2018

Analist BT: Dinamica medie anuală a inflaţiei se va...

Autor: Cristina Bellu

10.03.2017, 11:34 111

Dinamica anuală a inflaţiei a accelerat la 0,2% în februarie, cel mai ridicat nivel din primăvara anului 2015 (înainte de reducerea cotei de TVA la alimente şi servicii de alimentaţie, de la 24% la 9%), pe fondul dinamizării preţurilor la bunuri alimentare şi a revenirii în teritoriu pozitiv a dinamicii anuale a preţurilor la mărfuri nealimentare. 

“Considerăm că dinamica preţurilor de consum în primele două luni ale anului a fost influenţată de eliminarea celor 102 taxe non-fiscale, reducerea cotei generale de TVA de la 20% la 19%, evoluţiile din piaţa valutară şi din pieţele internaţionale de materii prime şi eliminarea accizei suplimentare la carburanţi.”, spune Andrei Rădulescu, senior economist al Băncii Transilvania. 

Conform scenariului de previziune, actualizat prin incorporarea evoluţiilor din luna februarie, analistul Băncii Transilvania estimează că dinamica medie anuală a preţurilor de consum (pe indicele armonizat UE) se va situa la 1,5% în 2017 şi va accelera la 2,7% în 2018, respectiv 2,9% în 2019.

Perspectivele de convergenţă a inflaţiei spre ţinta BNR pe termen scurt, coroborate cu reintensificarea deficitelor gemene şi cu semnalele recente de politică monetară din plan global ar putea determina banca centrală să iniţieze un nou ciclu monetar în 2017.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO