Companii

Înrolarea pentru Bursă: Transelectrica şi Transgaz anul acesta, Romgaz în 2011, giganţii energetici în 2012

04.08.2010, 23:36 40

Adriean Videanu, ministrul economiei, spune că anul acesta vorfi aduse pe Bursă noi pachete minoritare din Transgaz şiTranselectrica, anul viitor va fi listat un pachet de acţiuni dinRomgaz, una dintre cele mai valoroase companii de stat, iar în 2012este aşteptată listarea Electra şi Hidroenergetica, cei doi giganţienergetici care deocamdată nu s-au înfiinţat. Venituri la buget?"Miliarde de euro", spune Videanu.

"Listarea acestor companii va aduce miliarde de euro şi în plusva crea lichiditatea necesară în piaţa de capital. Deja sunt mariinstituţii financiare interesate de aceste procese, cum ar fiMerril Lynch sau Goldman Sachs", spune Videanu.

De peste doi ani de zile, nicio companie din portofoliulstatului român nu a mai intrat în ringul bursier, deşi declaraţiilepe această temă nu au fost puţine, ultima listare fiind cea a unuipachet minoritar din Transgaz.

Potrivit unor declaraţii recente ale ministrului, banii dinaceste listări pot fi folosiţi pentru finanţarea lucrărilor deinfrastructură alături de fondurile europene, nefiind obligatoriefolosirea acestora în scopul acoperirii deficitului bugetar.

În ceea ce priveşte aducerea pe Bursă a Electra şiHidroenergetica, cele două companii prin care se încearcărestructurarea sistemului naţional de producţie a energieielectrice, Videanu spune că acţiunile acestora vor putea fitranzacţionate din 2012.

"Proiectul celor două companii energetice va merge mai departeindiferent de schimbările care vor apărea pe scena politică. Esteun proiect discutat şi agreat cu toate partidele şi este singuraşansă pe care o mai are sistemul energetic acum. Eu fac douăCEZ-uri", spune Videanu, făcând referire la faptul că România nu afost capabilă să creeze în ultimii 20 de ani companii puternice detalia grupului energetic ceh CEZ, grup dat ca model pentrurestructurarea care are loc acum în sistemul energetic naţional.Declaraţiile lui Videanu vin în contextul în care înfiinţarea celordouă companii energetice este deja întârziată faţă de termenulanunţat iniţial din cauza faptului că mai multe sindicate aucontestat în justiţie această măsură.

Management privat

Dincolo de aducerea acestor companii la Bursă, lucru care însine ar trebui să asigure o transparenţă mai mare asupra modului încare operează aceste firme, ministrul spune că îşi doreşte unmanagement privat care poate creşte performanţa economică a acestorunităţi. Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, anul trecutcele mai mari companii de stat au avut afaceri de circa 10 miliardede euro şi au generat pierderi de 70 de milioane de euro, încontextul în care acestea ar fi trebuit să reprezinte o sursă devenit.

"Prima companie unde vom aduce un management privat va fi OilTerminal, dar vrem să mergem mai departe cu această iniţiativă de ascoate la licitaţie internaţională conducerea companiilor de stat.Statul nu trebuie să mai fie un administrator", spune Videanu, carea mai precizat că măsura ar urma să fie extinsă şi la celelaltecompanii pe care Ministerul Economiei le are în portofoliu.

Ministrul a mai spus că dincolo de găurile negre ale economiei,cum este cazul Companiei Naţionale a Huilei sau al Termoelectrica,companii pentru care oricum se pregăteşte falimentul, sunt şi firmecare reuşesc să facă profituri foarte mari chiar şi în perioadă decriză.

"Hidroelectrica a făcut în primele şase luni ale anului unprofit net de 370 de milioane de lei (circa 90 de milioane deeuro), mai mult decât în tot anul 2009", a precizat Videanu.

Potrivit acestuia, principalul motiv care a stat la baza acesteicreşteri a fost faptul că de la începutul anului compania nu maivinde pe contracte directe numai energie hidro, foarte ieftină, civinde un coş de energie în care intră şi partea termo. Aceastăschimbare a venit ca urmare a includerii Hidroelectrica în celedouă companii energetice, Electra şi Hidroenergetica.

Nabucco, prioritatea numărul 1 a României

În ceea ce priveşte proiectele de interconectare în care Româniaeste implicată, Videanu spune că în ciuda informaţiilor privind oposibilă includere a Transgazului în gazoductul rusesc SouthStream, Nabucco, iniţiativa europeană de diversificare aalimentării cu gaze, este prioritatea numărul 1.

"Nabucco este prioritar pentru România, dar nu excludem analizaniciunui coridor sudic", a spus Videanu. Ministrul a mai precizatcă la sfârşitul acestei luni urmează să fie înregistrată companiade proiect pentru AGRI (Azerbaidjan, Georgia, RomâniaInterconnector), proiect care îşi propune să aducă gaze azere înRomânia şi apoi în Europa prin intermediul a două terminale de gazenaturale lichefiate.

Producători de gaze, uitaţi de preţul deimport

Videanu spune că piaţa gazelor se va liberaliza în următoriiani, potrivit unor declaraţii anterioare ale ministrului calendarulliberalizării urmând să fie realizat anul viitor. În prezent,preţul la care îşi vând producţia cei doi producători locali,Petrom şi Romgaz, este de două ori mai mic comparativ cu cel dinimport, companiile pierzând astfel fonduri semnificative pentruinvestiţii din cauza preţurilor recomandate de AutoritateaNaţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

"Procesul de liberalizare a preţului la gaze va avea loc, dartrebui să ne uităm la preţul mediu din UE, nu la nivelul dinimport. Recent, preţul gazelor de pe pieţele europene era de 200 dedolari pe mia de metri cubi, iar cel al gazelor de import din Rusiaera de 365 de dolari pe mia de metri cubi. Le transmitproducătorilor să uite de preţul de import", spune Videanu.

Ministrul a mai precizat că în septembrie-octombrie va fi pusăîn funcţiune conducta Arad-Szeged care va lega sistemul detransport al gazelor din România cu cel din Ungaria, în primă fazăfiind posibil doar importul de gaze naturale dinspre Ungaria.Practic, jucătorii din piaţa locală vor putea aduce gaze din Europade Vest prin Ungaria pentru consumatorii din România, dar tehnic,cel puţin în prima fază, Romgaz şi Petrom, de exemplu, nu vor puteaexporta gazele spre alte pieţe. Petrom, cel puţin, este extrem deinteresat de posibilitatea exportului de gaze naturale, încontextul în care compania îşi vinde producţia local la un preţrecomandat de ANRE care este de două ori mai mic faţă de celimportat din Rusia. Totodată, ministrul a mai precizat că lasfârşitul anului viitor va fi pusă în funcţiune şi conducta Giurgiu- Ruse care va face legătura dintre sistemul de transport algazelor din România cu cel din Bulgaria.

Fără gaze ieftine pentru chimie

În octombrie anul acesta, ajutorul acordat consumatorilorîntreruptibili de gaze naturale, printre care se numără şijucătorii din industria chimică, aşa cum este cazul lui IoanNiculae, proprietarul grupului Interagro, privind alimentareaacestora numai cu gaze din producţia internă, va expira, iarVideanu spune că nu va fi prelungit. Consumatorii întreruptibilisunt acele companii care acceptă reducerea consumului până laoprire în scopul asigurării protecţiei aprovizionăriiconsumatorilor casnici în anumite situaţii. Prin aceastăfacilitate, o serie întreagă de mari consumatori de gaze au primitgaze numai din producţia internă, de două ori mai ieftine faţă decele din import, în contextul în care restul consumatorilor dinRomânia primesc gazele la un preţ de coş unde sunt incluse şiimporturile din Rusia.

"Nu vom mai continua cu această măsură. Am făcut eforturi şipentru consumatorii întreruptibili, şi pentru populaţie pentru canimeni să nu aibă de suferit", spune Videanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO