Companii

Interviu. Monika Nachyla, partener, Abris Capital: România poate atrage investiţii de 1 mld. euro în viitorul apropiat, bani care să meargă în dezvoltarea capacităţilor de producţie locale, folosite pentru reconstrucţia Ucrainei

Monika Nachyla, partener al Abris Capital: Cred că România ar avea nevoie de un fond suveran care să investescă în inovaţie. Cultura antreprenorială există, dar aceşti oameni au nevoie de sprijin.

Monika Nachyla, partener al Abris Capital: Cred că România ar avea nevoie de un fond suveran care să investescă în inovaţie. Cultura antreprenorială există, dar aceşti oameni au nevoie de sprijin.

Autor: Cristina Roşca

13.08.2022, 10:28 224

♦ Abris Capital este unul dintre cei mai activi investitori financiari din România ♦ Fondul de private equity are în portofoliu patru companii locale - Green Group (reciclare), Pehart Tec (producţie), Dentotal (stomatologie) şi GTS (IT).

Fondul de private equity Abris Capital, înfiinţat acum 15 ani, se pregăteşte să ridice un nou fond, pentru care va începe să strângă bani în ianuarie 2023, suma ţintită fiind de 500 de mili­oane de euro. Din totalul ba­nilor, cel puţin 25% ar urma să fie investiţi în România, ceea ce înseamnă peste 125 de milioane de euro.

Monika Nachyla, partener Abris Capital, recunoaşte însă că perioada actuală este una dificilă din punct de vedere eco­nomic şi geopolitic, iar regiunea Europei Centrale şi de Est, unde Abris investeşte, nu este în cea mai bună poziţie dată fiind proximitatea faţă de războiul din Ucraina. Totuşi, executivul care are 20 de ani de ex­perienţă în industria fondurilor de private equity adaugă că e încrezătoare că inves­titorii vor reuşi să vadă de fapt câte oportu­nităţi oferă ţări precum Polonia sau România care, tocmai pentru că se află în proximitatea Ucrainei, vor fi folosite ca ba­ze de producţie pentru reconstrucţia acestei ţări măcinate de război.

„Până acum, Abris Capital a ridicat trei fonduri şi a strâns 1,3 mld. euro. Cel mai recent fond a fost lansat în 2017, aşa că în ianuarie anul viitor începem să strângem bani pentru următorul. De data aceasta însă, situaţia e total diferită din cauza situa­ţiei economice şi a celei geopolitice.“ Abris Capital este un fond de private equity lansat pe piaţă în urmă cu 15 ani. În 2011, inves­titorul şi-a schimbat politica şi s-a orientat către două ţări - Polonia şi România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO